Hlavní obsah

Návštěvnost zoo Ostrava se loni zvýšila, zahrada ale přišla o polské turisty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravskou zoologickou zahradu, která loni oslavila 70. výročí od založení, v roce 2021 navštívilo 462 109 lidí. Je to o o 42.603 více než v roce 2020. Kvůli koronaviru se zahradě opět nepodařilo překročit půlmilionovou hranici.

Článek

„Tak jako v roce 2020 byl areál zoologické zahrady podstatnou část roku roku uzavřený i v roce loňském. Tentokrát jen jednou, a to od 1. ledna do 11. dubna, ale téměř stejnou dobu – celých 101 dní, v roce 2020 to bylo celkem 112 dní. To se samozřejmě opět projevilo na celkové návštěvnosti,“ uvedla mluvčí. Mezi návštěvníky kvůli protiepidemickým opatřením chyběli hlavně turisté z Polska, kteří se v období před covidem podíleli na celkové návštěvnosti až ze 40 procent. „Změnila se tedy skladba návštěvníků. Zejména to bylo během prázdnin, kdy k nám mířili více lidé z Česka, často i z poměrně velké dálky. Tím se dokonce dostala letní návštěvnost na úroveň let předchozích, zhruba 100.000 lidí za měsíc,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Zoo loni ale dosáhla na jiný rekord, velmi vysoká totiž byla její podpora ze strany veřejnosti. Lidé v podobě darů přispěli zoo téměř pěti miliony korun. „Lidé byli velmi štědří hlavně v předjarním období, kdy se zoo z důvodu dlouhodobého uzavření, které navíc trvalo už od 18. prosince předchozího roku, nedostávalo peněz ze vstupného a nebylo úplně jasné, jak toto období přečká,“ uvedl ředitel zoo Jiří Novák. Do čela zahrady nastoupil loni v dubnu, když ve vedení příspěvkové organizace města nahradil zesnulého Petra Čolase.

Loni se v zahradě podařilo odchovat 1823 mláďat od 135 druhů, a to včetně vzácných a raritních odchovů. Zoo byla úspěšná například v odchovu různých druhů paprskoploutvých ryb, jejichž odchov se daří z evropských institucí právě jen v Ostravě. Chovná sezona byla poměrně úspěšná například i u papoušků. Celkem se v zahradě rozmnožilo deset druhů, devíti z nich se podařilo mláďata i odchovat. „Přirozeně odchovaná mláďata vybraných druhů ptáků zoo pravidelně poskytuje pro posílení divokých populací. V roce 2021 bylo pro vypuštění do volné přírody bezplatně poskytnuto celkem 26 mláďat,“ doplnila Nováková.

U savců se například po tříleté pauze narodilo mládě nově sestavenému páru komb Garnettových. „Díky pravidelným odchovům a mnohaleté odborné práci jsme vytvořili co do počtu chovaných jedinců jedny z největších chovných skupin, či rovnou největší chovné skupiny v rámci evropských nebo dokonce světových chovů. I zde již jde o tradici, a to zvláště u kočkodanů Dianiných, makaků lvích a hulmanů posvátných, kde počet chovaných jedinců dosáhl před pár dny historického maxima 35, a hulmani se tak stali nejpočetněji zastoupeným druhem savce v Zoo Ostrava,“ podotkla Nováková. Z kopytníků pak zoo chová největší skupinu onagerů. „K velice cenným odchovům patří i odchov dvojčat u lemura mongoze a pandy červené. U obou druhů se jedná o jejich první dvojčata v historii zoo,“ řekla mluvčí. Dodala, že mimořádně úspěšný odchov byl i u plazů. Jde o první odchov sladkovodní želvy chrámové, která je v přírodě ohrožena úplným vyhubením. Tento odchov je unikátní i v tom, že je znám pouze z několika málo světových zoo. Za poslední rok nebyl dokonce zaznamenán v žádné zoo, jen v ostravské.

Reklama

Doporučované