Hlavní obsah

Nový projekt Pojez má v Moravskoslezském kraji lákat turisty na gastronomii

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Moravskoslezském kraji vzniká speciální program na podporu gastroturistiky. Projekt Pojez chce propojit osvědčené gastroslužby v regionu a na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím přilákat do regionu turisty.

Článek

Součástí projektu budou festivaly, workshopy a vzniknout má například i mapa zajímavých podniků. Do programu se mohou zapojit restaurace, kavárny, ale i lokální farmy, pěstitelé nebo třeba obchody s potravinami. Novinářům to dnes řekl Petr Koudela, jednatel krajské společnosti MS Tourism, která má projekt na starosti.

Projekt vzniká na podobném principu jako již fungující Technotrasa, která v kraji propaguje technické památky, ale bude zaměřen na gastronomii. „Už v minulosti se tady objevil nápad podporovat regionální gastronomii. Jednalo se o projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ale tentokrát chceme tento původní nápad rozšířit, pojmout jinak a vytvořit úspěšný brand. Teď aktivně zapojíme samotné podnikatele, kteří nám pomohou propagovat gastro v kraji,“ uvedl Koudela.

Právě téma gastronomie má být podle něj využito k propagaci kraje z pohledu cestovního ruchu. „Základní myšlenka je využít um a to hezké, co tady dělají sami podnikatelé. Chceme, aby nám ti, kteří by se ztotožnili s touto značkou, pomohli takto propagovat kraj a lákat tady turisty,“ uvedl Koudela. Projekt chce podle něj propojit podnikatele v gastronomii, nabídnout možnosti vzdělávání či wokshopy. Gastronomie se bude prezentovat také prostřednictvím speciálních festivalů. První se uskuteční 14. května v Dolní oblasti Vítkovice, další v srpnu v Karlově Studánce na Bruntálsku a v září v Ostravici na Frýdecko-Místecku.

„Pro veřejnost budou velmi zajímavé gastrofestivaly s kulturním přesahem. Vytvoříme vlastní gastro městečko, se kterým budeme pořádat akce na různých místech kraje. Jádro budou tvořit partneři Pojezu a pozveme vždy také lokální prodejce,“ řekl manažer Pojezu Richard Mauler, jenž je zároveň majitelem sítě kaváren Cokafe, které patří mezi prvních devět podniků podílejících se na projektu. Ještě letos by organizátoři rádi oslovili další zájemce. Odhadují, že v prvním roce by se jich k projektu mohlo připojit kolem čtyř desítek. Mělo by jít o podniky, které jsou něčím zajímavé, ať už z hlediska produktu nebo třeba uznávané osobnosti v gastronomii.

Zájemci se mohou hlásit na e-mailové adrese pojez@pojez.cz „Pro začátek jsme oslovili podniky, které podle nás mají invenci, dynamiku a přináší nový pohled na gastronomii v regionu. Chceme, ať se základna partnerů postupně rozrůstá. Na fungování a koncepci Pojezu bude dohlížet sedmičlenná komise. Bude se skládat ze zástupců gastra, médií, vzdělávání, kraje i krajské centrály cestovního ruchu. Chceme tak mít možnost ovlivnit směřování Pojezu v dalších letech,“ doplnil Koudela.

Reklama

Doporučované