Hlavní obsah

OKD chystá poruby pro těžbu v letošním a první polovině příštího roku

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Těžební společnost OKD chystá nové dobývací prostory pro těžbu v druhé polovině roku a první polovině roku příštího. Letos plánuje na Karvinsku vytěžit asi 1,3 milionu tun uhlí, v prvním pololetí roku 2023 pak 500 tisíc tun uhlí.

Článek

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku a nyní o tuto surovinu eviduje značný zájem. Těžbu ale postupně ukončuje, protože se dlouhodobě nevyplácela. Firma těží už jen v Dole ČSM. Podle původních plánů tam měla těžba skončit letos, v dubnu ale představenstvo OKD schválilo, že dobývání uhlí bude pokračovat do druhého kvartálu roku 2023. Vedení OKD zároveň zpracovává analýzu dalšího možného prodloužení těžby.

„Aktuálně jsou v provozu tři poruby. Dva z nich budou v červnu končit a dva nové začínat,“ mluvčí OKD Naďa Chattová. Podle ní by v druhé polovině roku mělo být v provozu najedou čtyři až pět porubů.

„Jeden z porubů, které budeme dobývat v roce 2023, je už připraven, co se týče ražení chodeb a čeká na vybavení technologií pro dobývání. V srpnu se bude rozjíždět a pojede až do března 2023. A další tři poruby, které budeme v roce 2023 provozovat, jsou teď ve fázi příprav, což znamená, že razíme chodby, které jsou pro provoz těch porubů nutné,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

Z přibližně 500.000 tun uhlí, které chce OKD v prvním pololetí 2023 vytěžit, bude okolo 120.000 tun energetického uhlí a 380.000 tun koksovatelného uhlí. Předseda představenstva OKD Roman Sikora uvedl, že se firmě daří těžit podle stanoveného plánu.

„V tuto chvílí je značný zájem o uhlí jak v tuzemsku, tak v zahraničí. My se ovšem prioritně snažíme naplnit potřeby tuzemských odběratelů. Nicméně máme dlouhodobé smlouvy především v oblasti energetického uhlí, kde jsme vyprodáni do konce letošního roku,“ uvedl Sikora. Ohledně koksovatelného uhlí se podle něj nyní jedná o podobě kontraktů třetího kvartálu.

V OKD pracuje přibližně 3300 lidí. Vlastníkem firmy je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované