Hlavní obsah

Ostrava podpoří zajímavé nápady obyvatel

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrava opět přispěje na nápady veřejnosti. Ve městě nyní startuje program Tvoříme prostor. Lidé tak mohou získat peníze na zajímavé návrhy, které zlepší vzhled či funkci veřejného prostoru.

Článek

Dotační program Ostrava poprvé vyhlásila v roce 2017 a dosud podpořila 45 nápadů za téměř 12 milionů korun. Letos program změnil název a má i novou vizuální podobu. Až do roku 2024 je na dotacích připraveno devět milionů korun a zájemci se o podporu svých projektů budou moci ucházet prostřednictvím několika dílčích výzev. V nynější první výzvě mohou své nápady posílat až do 1. února.

„Letos přicházíme opět s tímto úspěšným programem, jehož cílem je zkrášlení ostravských veřejných prostor, zvýšení jejich užitné hodnoty nebo získání nové funkce, a to podle představ a přání samotných občanů nebo návštěvníků Ostravy. Zajímavý nápad podpoříme opět částkou až 500 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO). Žadatel musí popsat svůj nápad a přiložit k němu odhad nákladů.

Posouzení předložených žádostí o dotaci se uskuteční ve třech kolech. V prvním kole žadatelé jen elektronicky odešlou své záměry a komise nejprve posoudí, zda je možné je uskutečnit a jsou splněny podmínky programu. Následně žadatelé představí nápad členům hodnotící komise a do třetího kola již zasílají finální žádost se všemi nutnými formálními náležitostmi, případně i se zapracovanými úpravami podle doporučení komise, která posuzuje nejen samotný nápad, ale i zapojení komunity do jeho uskutečnění.

„Pokud mají Ostravané ve svém okolí kousek prostranství, které by mohlo vypadat úplně jinak a lépe, a pokud navíc vědí, jak jej nápaditě změnit, současně se nebojí přiložit ruku k dílu, aby svůj nápad mohli zrealizovat, je právě program Tvoříme prostor tím, který jim pomůže zajistit potřebné finance. Podpořena může být celá řada projektů, třeba veřejné zahrady pro pěstování zeleniny, venkovní posezení, výsadba zeleně a květinové záhony, dětská či workoutová hřiště, zázemí pro venkovní hry, pingpongové stoly, veřejné grily a další,“ doplnila Šebestová. Zájemci o dotaci najdou veškeré informace o programu, včetně přihlášky, na webových stránkách www.tvorimeprostor.cz.

Reklama

Doporučované