Hlavní obsah

Ostrava spustila takzvaný zimní program pro bezdomovce

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli nízkým nočním teplotám už město Ostrava zahájilo takzvaný zimní program, který má pomoci přečkat chladné počasí lidem bez přístřeší. V tomto období se v zařízeních města zvyšují kapacity o další postele a židle.

Článek

Letos ke stabilním 749 místům přibude dalších 40 lůžek a 60 židlí, na nichž bezdomovci mohou v teple přečkat chladné noci. Novinářům to dnes řekla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Zimní program město spouští každoročně a nijak ho neomezuje ani za současné koronavirové pandemie. „Program je spuštěn v případě nepříznivého počasí, kdy se noční teploty blíží nule stupňů Celsia a naplní se kapacita stávajících nocleháren,“ připomněla mluvčí. Na zimním programu město spolupracuje s Charitou Ostrava a Armádou spásy ČR, které se problematice bezdomovectví, podobně jako další organizace na území města, věnují.

V Ostravě žije přibližně 800 lidí bez přístřeší. Polovina z nich stabilně přebývá v sociálních zařízeních, další zůstávají na ulici. V krajském městě je 415 míst v azylových domech, 168 je vyhrazeno pro muže, zbytek pro ženy či matky s dětmi, jejich kapacita bývá většinou naplněna. K dispozici jsou také noclehárny s kapacitou 110 míst, nízkoprahová denní centra se stejným počtem míst a domovy se zvláštním režimem - Domov Přístav s kapacitou 85 míst a Domov Přístav II, kde je 29 míst. V letošním roce město tyto služby podpořilo necelými 17 miliony korun, na dalších zhruba 350.000 korun vyjde zimní program.

„I přesto, že se v zimním období zájem o nabízené sociální služby zvyšuje, jsou v současné době kapacity zařízení dostačující. V zimním období probíhá také intenzivnější terénní sociální práce, při níž sociální pracovníci vyjíždějí do lokalit s větší koncentrací osob bez přístřeší. Poskytují jim poradenství a odkazují na organizace, kde mohou přenocovat nebo dostat teplé jídlo a nápoje,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Doporučované