Hlavní obsah

Ostravskou soutěž na velkoplošnou malbu nad Bazaly vyhrál Jan Lörincz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vítězem mezinárodní umělecké soutěže na velkoplošnou malbu neboli mural na opěrné zdi nad ostravským stadionem Bazaly se stal Jan „Bogy“ Lörincz.

Článek

Do soutěže své návrhy přihlásilo 11 zájemců a na vítězi se porota shodla jednomyslně. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Město požadovalo, aby návrh, který vznikne na ploše téměř 1000 metrů čtverečních, odrážel významnou transformaci města i Moravskoslezského kraje. Připomenout měl i nejznámějšího ostravský sportovní klubu FC Baník, který je neodmyslitelně spjat se stadionem Bazaly a v letošním roce slaví 100. výročí existence.

„Originalitu celého návrhu doplňuje i způsob realizace. Autor počítá s použitím pigmentu, který bude vytvořen ze stavebního odpadu a odpadů z těžby nerostů v blízkosti dané lokality. S tímto jedinečným procesem budou seznámeni i studenti uměleckých škol. Autor návrhu počítá s organizací workshopu, který technologický postup studentům představí,“ uvedla mluvčí.

Podle náměstkyně primátora Zuzany Bajgarové (ANO) je vítězný návrh příběhem města a porota ho vyhodnotila jako vysoce osobitý a originální výtvarný počin. „Věřím, že zaujme kolemjdoucí či jedoucí nejen napoprvé, ale naopak dlouhodobě,“ řekla.

Soutěž vyhlásilo město společně s krajem, který bude hradit vznik samotného díla, protože je nejen vlastníkem zdi, ale i přilehlé silnice. „Správa silnic Moravskoslezského kraje už začala s opravou zdi, bylo potřeba odstranit náletové dřeviny a vyčistit bezprostřední okolí budoucího mural artu. Následně bude nutná oprava betonu a spár, očištění celého povrchu, a hlavně jeho impregnace,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). Oprava zdi bude stát 3,4 miliony korun, další peníze kraj zaplatí za samotné umělecké dílo.

Oprava zdi by měla být hotová v polovině července a během srpna budou cestující v trolejbusech a autech moci sledovat, jak dílo na zdi vzniká. Hotovo by mělo být v září.

Porota ocenila také další soutěžní návrhy. „Všechny návrhy budou v brzké době prezentovány na sociálních sítích města. Mimo oceněné porota vyzdvihla kvalitu a originalitu dalších děl, které by za souhlasu města a autorů mohly být realizovány na jiných místech,“ doplnila mluvčí. Výsledky soutěže jsou zveřejněny rovněž na stránkách www.streetart.ostrava.cz.

Reklama

Doporučované