Hlavní obsah

Ostravský Geologický pavilon má nový model kostry tyranosaura

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do sbírek Geologického pavilonu v areálu VŠB - Technické univerzity Ostrava přibyl nový exponát. Jde o téměř 2,5 metru vysoký a pět metrů dlouhý model kostry tyranosaura.

Článek

Sloužit bude především pro vzdělávání a výuku studentů a žáků, ale vystaven bude rovněž pro veřejnost. „Sestavení kostry Tyranosaura Rexe, která byla dodána v dílčích částech, trvala pracovníkům Geologického pavilonu a Katedry geologického inženýrství přes dvě hodiny. Je vyrobena ze sklolaminátu a pryskyřice jako zdařilá kopie v muzeální kvalitě,“ uvedla mluvčí univerzity Petra Halíková.

Model v pavilonu odhalí v úterý odpoledne. „Jsme rádi, že se nám podařilo získat na Geologický pavilon model tyranosaura, protože tento exponát významně doplní naše rozsáhlé paleontologické sbírky. V současné době máme ve všech expozicích, tedy sbírkách mineralogických, petrografických, regionálně-geologických a ložiskových přes 78.000 kusů exponátů, z nichž vystaveno je přibližně 16 tisíc vzorků,“ uvedla vedoucí Geologického pavilonu Martina Polášková.

Mluvčí připomněla, že Tyranosaurus Rex vyhynul před 66 miliony lety. Patřil k posledním žijícím druhohorním dinosaurům. Průměrně dosahoval dospělý jedinec délky kolem 12 metrů a hmotnosti přes 6000 kilogramů. „Dosud největší objevený exemplář měřil na délku 12,3 metru a vážil zřejmě až 9,5 tuny,“ podotkla Halíková.

Geologický pavilon profesora Františka Pošepného je zařízením Hornicko-geologické fakulty VŠB - Technické univerzity Ostrava. Otevřen byl v září 1989 a nese jméno světoznámého českého vědce, který je považován za jednoho z tvůrců světové ložiskové geologie. Pavilon je v areálu porubského kampusu a kromě vysokoškolských studentů a pedagogů je přístupný také studentům středních a žákům základních škol i veřejnosti. Před pavilonem byl v roce 2016 vybudován Geologický park. Venkovní expozice rozšířila geologické sbírky o kolekci 38 velkoobjemových hornin.

Reklama

Související témata:
Geologický pavilon prof. F. Pošepného

Doporučované