Hlavní obsah

Poplatek za odpad se v Opavě zvyšovat nebude, končí ale složenky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Opavský magistrát v letošním roce nebude zvyšovat poplatky za odvoz komunálního odpadu. Obyvatelé města zaplatí stejně jako loni 660 korun. Za děti ve věku od tří do 18 let rodiče platí 300 korun.

Článek

Město ustoupilo od rozesílání složenek do schránek obyvatel, protože tento způsob považuje za archaický a neekonomický. Roční náklady města související s komunálním odpadem se pohybují okolo 60 milionů korun.

„Na základě rozhodnutí zastupitelů zůstanou poplatky za komunální odpad v roce 2022 ve stejné výši jako vloni. Poplatky je potřeba zaplatit do konce května. Letos poprvé přitom občané nenajdou ve svých schránkách složenky, od jejichž zasílání město upustilo,“ řekl mluvčí magistrátu Roman Konečný. Obyvatelé Opavy podle něj už o tom byli informováni v loňském roce.

Stále více lidí využívá jinou formu placení, ať už je to převod z účtu či platba na magistrátní pokladně, poukázal opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO). „Rozhodli jsme se proto, že archaický a nákladný systém zasílání složenek zrušíme,“ dodal. Město podle něj za tisk a distribuci složenek ročně zaplatilo okolo 400 tisíc korun.

Nově mohou lidé zaplatit poplatek i prostřednictvím nového portálu, který umožní obyvatelům města kontrolu svých závazků či přímou platbu různých poplatků. Na rozdíl od Portálu občana nový Portál plateb nevyžaduje registraci.

Reklama

Související témata:

Doporučované