Hlavní obsah

Poruba má k dispozici studii proměny Zámeckého parku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Poruba má k dispozici krajinářsko-architektonickou studii chystané proměny Zámeckého parku. Hlavní myšlenkou je proměna parku z převážně tranzitního prostoru na místo pobytové, kde se lidé budou setkávat, sportovat či relaxovat.

Článek

„V historické části parku by pak měl vzniknout altán, který bude sloužit nejen k menším kulturním vystoupením, ale využít ho bude možné i pro svatby,“ řekl mluvčí radnice Martin Otipka.

Proměnu Zámeckého parku obvod připravuje dlouhodobě. Pod zem už nechal zapustit horkovod, vykoupil tamní garáže či dal zlikvidovat sběrnu surovin. Návrh na proměnu Zámeckého parku vzešel z architektonické soutěže, která byla první v Porubě. Nyní její vítěz, kterým se loni stala bratislavská společnost Laboratórium architektúry krajiny (LABAK), rozpracoval svůj ideový návrh do podoby podrobnější krajinářsko-architektonické studie.

„Park je navržen tak, aby nabízel aktivity pro všechny věkové kategorie. Proto jsme se podle toho snažili řešit atmosféru těchto míst. Namísto záchytného parkoviště v lokalitě bývalé sběrny by měl být prostor pro sport, garáže by se měly v rámci území přesunout a na jejich místě by vznikl prostor pro dětskou hru,“ nastínil architekt Michal Marcinov ze společnosti LABAK. Dodal, že pro lokalitu navrhli rourové hrací prvky, které by mohly přilákat pozornost lidí z širokého okolí.

Bývalá sběrna surovin a navazující plocha se promění na zónou sportu. K dispozici bude in-line dráha i zázemí pro běžce. Součástí bude také pumptracková dráha. V blízkosti fary pak po potřebných úpravách zůstane multifunkční travnatá plocha, která může sloužit jako zelené hřiště nebo pro společenské či kulturní aktivity. Bude doplněna sezením z dřevěných kvádrů zapuštěných do svahu terénu. Plocha rybníka se nezmění, promění se ale okolí břehů. Na nich by měly přibýt lavičky i lehátka a kolem vzniknout mlatový chodník. Architekti rovněž navrhli proměnu lokality kolem azylového domu, kde se vytvoří prostor podobný komunitní zahradě a plochám v blízkosti zámku.

Proměna parku je naplánována na deset etap. Jako první by se mělo řešit okolí rybníka, historická část parku a zelená plocha v blízkosti fary. Na základě krajinářsko-architektonické studie se začne v nejbližší době proměna parku projektovat.

Reklama

Doporučované