Hlavní obsah

Radnice v Bruntále plánuje odbahnění Kobylího rybníka nedaleko centra města

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice v Bruntále plánuje odbahnění Kobylího rybníka s ostrůvkem nedaleko centra města. Sediment se v rybníce ukládal více než 30 let. Město navíc zvažuje i výstavbu pontonové promenády.

Článek

Kobylí rybník je vybudován na Vodárenském potoku, voda pak odtéká do Černého potoka. Nádrž plní kromě rekreační také funkci ekologickou a estetickou. „Kromě oblíbeného rybaření, tradičního otužileckého plavání nebo cvičení záchranných složek rybník a jeho bezprostřední okolí nabízí výhledově i další příležitosti, zejména k trávení volného času,“ uvedl mluvčí města Jiří Ondrášek.

Dodal, že město se nyní zabývá myšlenkou odstranění naneseného sedimentu, který se v rybníku ukládal několik desetiletí. Rybník byl naposledy odbahněn před více než 30 lety v 80. letech minulého století.

Momentálně tloušťka nánosu dosahuje v průměru 43 centimetrů. Město by na jeho odstranění mohlo získat dotaci. „Dřívější rozbory prokázaly možnost bezproblémového využití sedimentu například pro zemědělskou činnost a nový rozbor tento příznivý výsledek potvrdil,“ doplnil.

Odstranění sedimentu by pak přineslo další možnosti rekreačního využití Kobylího rybníka. Město si nechalo zpracovat ideový návrh, jehož cílem bylo prověřit možnosti vytvoření volnočasové zóny formou mobilní pontonové promenády s prvkem přívozu. „Promenáda by byla složena z pontonového mola a doplněna lanovými prvky, spojujícími břeh s ostrůvkem. Bruntál by tak získal nábřežní promenádu s odpočinkovou zónou se zajímavým výhledem na vodní hladinu a kouskem přírody uvnitř zastavěné části města,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované