Hlavní obsah

Radnice v Bruntále zvýšila poplatky za odvoz komunálního odpadu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé města zaplatí za rok 900 korun, loni to bylo 550 korun na osobu.

Článek

ČTK to řekl mluvčí města Jiří Ondrášek. Podle něj ale ani nová výše poplatku nepokryje náklady, které město s komunálním odpadem má. „Skutečné náklady na osobu činí 948 korun,“ řekl.

Důvodem zdražení jsou podle města jednak rostoucí náklady na zabezpečení systému nakládání s odpady a jednak potřeba regulovat zvětšující se rozdíl mezi skutečně vynaloženými finančními prostředky a skutečnými příjmy. Ondrášek dodal, že například v roce 2020 vynaložilo město na nakládání s odpady částku ve výši 16,2 milionu korun, zatímco na poplatcích inkasovala radnice 9,7 milionu korun

„Mezitím také došlo a dále dochází k dalšímu růstu nákladů přímo i nepřímo souvisejících se zajištěním odpadového hospodářství. Například minulý rok nabyl účinnosti nový zákon o odpadech, který zavedl vyšší poplatky za skládkování. Cena za tunu uloženého odpadu tak v roce 2021 stoupla z 500 na 800 korun a pro rok 2022 platí cena za uložení tuny odpadů 900 korun. Do roku 2030 se částka vyšplhá až na 1850 korun za tunu,“ uvedl Ondrášek.

Naopak nedaleká Opava poplatky zvyšovat letos nebude. Obyvatelé města zaplatí stejně jako loni 660 korun. Za děti ve věku od tří do 18 let rodiče platí 300 korun. Město ale ustoupilo od rozesílání složenek do schránek obyvatel. Tento způsob považuje za archaický a neekonomický. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Roman Konečný. Roční náklady města související s komunálním odpadem se pohybují okolo 60 milionů korun.

Reklama

Doporučované