Hlavní obsah

Severomoravské vodovody a kanalizace dají do modernizací a oprav přes miliardu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) Ostrava investují v příštím roce do modernizace a oprav vodárenské infrastruktury přes miliardu korun, nejvíce za dobu existence společnosti.

Článek

Do kanalizací a čistíren odpadních vod bude směřovat 334 milionů korun, do vodovodních sítí přes 256 milionů korun a do výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody 143 milionů korun, dalších 288 milionů korun je pak vyčleněno na opravy.

„Za posledních deset let jsme investovali 5,73 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav. V dlouhodobějším výhledu počítáme s kontinuálním nárůstem investic. Když se podíváme na vývoj v čase, v roce 2021 investujeme o téměř čtvrt miliardy korun, tedy o 46 procent více, než tomu bylo před deseti lety,“ uvedl generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Společnost má v plánu například rekonstrukci přivaděče Záhumenice – Bělá za téměř 85 milionů korun. Stavba se protáhne do roku 2023, v příštím roce tam bude proinvestováno více než 27 milionů korun. K dalším významným investicím pak bude patřit modernizace úpravny vody v Odrách na Novojičínsku nebo dokončení rekonstrukce odkyselovací stanice v Jakubčovicích nad Odrou na Novojičínsku, která začala letos.

„Významně investovat budeme také do vodovodních sítí ve větších sídlech – centrech jednotlivých mikroregionů, ale i menších obcích v kraji,“ uvedl technický ředitel SmVaK Ostrava Martin Veselý. Vodovodní řady se budou modernizovat a měnit například v Českém Těšíně, Havířově, Karviné, Orlové, Bílovci, Kopřivnici, Opavě a dalších městech kraje. Počítá se také se sanací řady vodojemů. V mnoha městech společnost připravuje také investice do kanalizace.

Od roku 2000 investovaly SmVaK Ostrava do výroby a distribuce pitné vody šest miliard korun, dalších pět miliard korun směřovalo do odvádění a čištění odpadních vod.

Reklama

Související témata:

Doporučované