Hlavní obsah

Slezské divadlo v Opavě připravuje premiéru operety Polská krev

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Premiéra operety Polská krev Oskara Nedbala se uskuteční 24. dubna. ČTK to řekla dramaturgyně divadla Jana Andělová Pletichová.

Článek

V hlavních rolích se představí například operní pěvkyně Tereza Kavecká a herec Daniel Volný. Oba za své dřívější role získaly nominaci na letošní Moravskoslezské umělecké Ceny Jantar.

„Námět operety Polská krev vychází z Puškinovy povídky Slečna selka. Nedbal na něj přišel náhodou, když jej na text upozornila jeho druhá žena Marie. Ta si povídku četla během cesty do Ruska. Říká se, že velkou část Polské krve složil Oskar Nedbal ve vesničce Kamenná Lhota nedaleko Tábora, kam jezdil na letní byt,“ uvedla Andělová Pletichová.

Dodala, že Polská krev patří mezi nejhranější tituly svého žánru. „Raritou je její složení; má ruskou předlohu, zachycuje polské prostředí a českou hudbu vyplňuje rakouské libreto,“ řekla s tím, že opereta byla mnohokrát nastudována v řadě operetních i operních divadel; dostala se i před televizní a filmové kamery.

Vtipný příběh začíná na plese ve Varšavě, kde se setkává hrabě Baraňski, žijící bujarým životem, s dávným rodinným přítelem Zarembou. Zarembovým přáním je provdat za Baraňského svou dceru Helenu, ten ale odmítá. Řekne, že Zarembova dcera nepřekročí práh jeho domu, což Helenu velice urazí a s pomocí přítele Popiela vymyslí plán. Nechá se najmout na Baraňského hospodářství jako hospodyně, poté vyžene jeho pochybné kamarády a zachrání jej před úpadkem.

Operetu složil Nedbal na libreto Lea Steina z Vídně. Premiéru 25. října 1913 ve vídeňském divadle Carltheater dirigoval samotný Nedbal. V českých zemích byla poprvé uvedena 26. prosince téhož roku v plzeňském Městském divadle.

Operetu pro opavskou premiéru připravil režisér Dominik Beneš. Orchestr povedou dirigenti Tomáš Hanák a Petr Šumník. Scéna a kostýmy jsou z dílny Zuzany Přidalové, choreografii navrhl Martin Tomsa.

Reklama

Doporučované