Hlavní obsah

Soubor hrající starou hudbu Solamente naturali vystoupí ve Frýdku-Místku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Slovenské hudební uskupení Solamente naturali, které se věnuje interpretaci staré hudby, vystoupí ve Frýdku-Místku. Koncert se uskuteční 9. prosince v kostele svatého Jana a Pavla.

Článek

Bude součástí Mezinárodního vícežánrového festivalu Souznění, který je pravidelně součástí adventního dění v Moravskoslezském kraji a představuje i vánoční zvyky. ČTK to za pořadatele dnes řekla Eva Kijonková.

„Těleso, jehož zakladatelem a uměleckým vedoucím je houslista Miloš Valent, vzniklo v roce 1995 jako kombinace umělců různých odborností, kteří se chtěli věnovat interpretaci hudby 17. a 18. století na historických nástrojích,“ uvedla. Tento přístup pak inspiroval mnohé skladatele, například Vladimíra Godára, Michala Palka či Petera Zagara, k napsání nových děl přímo pro toto uskupení.

Repertoár souboru je do této chvíle zaznamenán zhruba na 30 nahrávkách. Velkou část tvoří kolekce hudby ze slovenských archivů, za kterou získalo Solamente naturali mnohá ocenění. Kromě základních mistrovských skladeb baroka a klasicismu nabízí soubor i neznámá a ojedinělá díla slovenské provenience. Soubor je pravidelným hostem festivalů v Evropě i za oceánem.

„V kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku zazní program s názvem Pastorella, vianočná hudba 18. - 19. století na Slovensku. Tato vokálně – instrumentální hudební tvorba je spojena s liturgií Vánoc. Koncert představí mimo jiné skladby s obohaceným instrumentálním obsazením, tedy pro dvoje housle a varhany a také dechové nástroje, ať už jde o hoboj, klarinet či tubu pastoritiu, kterou používali pastevci v horských oblastech jako signální nástroj,“ řekla Kijonková.

Letošní festival Souznění potrvá od středy 8. prosince do neděle 12. prosince. Kromě pastorální hudby v podání slovenského souboru nabídne program složený i z folku a folkloru. Přehlídku zahájí 8. prosince společným koncertem zpěvačka Lenka Nová a klavírista Petr Malásek. V programu nahradí slovenskou umělkyni Szidi Tobias, jejíž vystoupení se pro zdravotní indispozici zpěvačky neuskuteční.

Reklama

Doporučované