Hlavní obsah

Těšínské divadlo v Českém Těšíně chystá v lednu čtyři premiéry

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nová představení pro diváky připravily všechny tři jeho scény, jak česká a polská, tak i scéna Bajka, která se zaměřuje na tvorbu pro děti. ČTK to řekla mluvčí divadla Iva Lupková.

Článek

Diváci se mohou těšit například na klasický titul Maryša z pera bratří Mrštíků. Polská scéna připravila dobovou komedii Michala Baluckého Dom otwarty (Hostinný dům). Některé inscenace měly mít premiéru už v loňském roce. S ohledem na epidemii koronaviru a platné vládní restrikce se ale neuskutečnily.

Polská scéna připravila dobovou komedii Michala Baluckého Dom otwarty už v loňské sezoně. „Vzhledem k tehdy platným nařízením však herci nesměli před diváky, a tak jsme toto představení vysílali zdarma pomocí elektronických platforem. Nyní pevně doufáme, že nám situace dovolí představit ho divákům tváří v tvář, a to v sobotu 8. ledna,“ řekla Lupková. V režii Adama Sroky představí celý umělecký soubor Polské scény přípravy a průběh honosného plesu v domě jedné z krakovských měšťanských rodin.

Loutkáři dětské scény Bajka uvedli novinku Neuvěřitelná cesta levé ponožky v českém jazyce už loni v listopadu. Nyní jsou na řadě nejmenší polští diváci. „Polskou verzi pohádkového příběhu uvedeme 14. ledna. Polské premiéry se totiž osobně zúčastní autorka knižní předlohy, spisovatelka Justyna Bednareková,“ uvedla Lupková.

Na stejný den vedení divadla zařadilo premiéru vánočního představení Betlejem Polskie (Polský betlém). Polská scéna inscenaci, v níž vystupují různé postavy z historie Polska, měla uvést před Vánocemi. Premiéra ale byla odložena a uskuteční se v lednu. Divadlo chystá jen jedno uvedení, znovu se hra dostane do programu zase až před letošními vánočními svátky.

„Česká scéna uzavře lednovou premiérovou nabídku 29. ledna. V režii ředitele divadla uvedeme drama bratří Mrštíků Maryša zpracované jako moderní thriller v kulisách českého světa,“ uvedla Lupková.

Reklama

Doporučované