Hlavní obsah

V nemocnici v Karviné se začnou vysokoškolsky vzdělávat zdravotní sestry

Foto: Kristina Cikorkova

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Karviná-Ráj začne ve spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě (SU) a Moravskoslezským krajem vysokoškolsky vzdělávat zdravotní sestry přímo v nemocnici.

Článek

Cílem je zvýšit počet kvalifikovaných všeobecných sester, kterých má Karviná i ostatní krajské nemocnice nedostatek, i zamezit tomu, aby lidé odcházeli z Karvinska za studiem a prací jinam. Do prvního ročníku kurzu celoživotního vzdělávání, jehož absolventi následně přejdou do bakalářské formy studia, nastoupí od září 30 lidí. Rozšíří tak kapacity studijního programu všeobecné ošetřovatelství SU. Přihlášky musí zájemci podat do 29. května.

Hejtmanův náměstek Martin Gebauer (ANO) řekl, že v každé krajské nemocnici chybí desítky všeobecných zdravotních sester. Zdravotnictví navíc hrozí jejich další úbytek, protože mnoho sester už je v důchodovém věku nebo se k němu blíží. „Samozřejmě ten první rok nás nevytrhne, ale myslíme do budoucna. Je třeba něco s tím začít dělat. Možná je to pozdě, ale aspoň jsme začali,“ uvedl Gebauer. Jde podle něj o první takovýto projekt v České republice.

Proděkanka Fakulty veřejných politik SU pro nelékařská zdravotnická studia Yvetta Vrublová řekla, že obor všeobecná zdravotní sestra lze studovat pouze v nástavbovém studiu buď v bakalářské formě, anebo na vyšší odborné škole. „Na střední škole zůstávají praktické sestry, které splňují ošetřovatelské dovednosti, to znamená péče o hygienu, péče o příjem potravy, měření fyziologických funkcí, ale už nemůžou vykonávat některé kvalifikované výkony, které už vyžadují vyšší teoretické, ale i praktické zkušenosti,“ poznamenala proděkanka.

Stejně jako lékaři i sestry se podle ní musí stále více vzdělávat, protože se vyvíjí medicína i ošetřovatelská péče. Sestry musí například umět připravit pacienta k vyšetřením, musí umět spočítat, kolik miligramů léku pacient může dostat, jakou rychlostí může projít infuze či obsluhovat jednotlivé přístroje.

Proděkanka pro studijní a sociální záležitosti Marta Kolaříková řekla, že zájem o studium všeobecného ošetřovatelství čtyř- až pětinásobně převyšuje kapacitu. Hlásí se na něj nejen absolventi zdravotnických středních škol, ale i gymnázií. „Ročně máme přibližně 100 absolventů. Teď jich máme ve třetím ročníku 130, protože tam máme hodně studentů, kteří odkládali kvůli covidu a pracovnímu vytížení ukončení studia,“ dodala Kolaříková.

Univerzita má finanční prostředky právě na 100 studentů ročně. „My jich prostě víc nemůžeme přijmout, protože mají obrovské rozsahy teoretické výuky i praxí,“ řekla Kolaříková.

První rok kurzu zaplatí kraj, dá 1,5 milionu korun. „Čistě teoreticky by si to měly platit ty sestřičky. Ale vzhledem k tomu, že o ně stojíme a stojíme o to, aby zůstávaly opravdu v našich nemocnicích, a hlavně jsme jim mohli umožnit zvýšení kvalifikace, tak to zaplatí kraj,“ uvedl Gebauer.

Ředitel Nemocnice Karviná-Ráj Ivo Žolnerčík řekl, že mají 324 sester a chybí jim jich 40, což musí nahrazovat přesčasy. „Myslím si, že 30 studentů nebude stačit, že se to bude muset postupně rozšířit, protože ta věková kategorie bude odcházet do důchodu a bude problém to nahradit. Předpokládám, že to je pilotní projekt, který se v budoucnu rozšíří, bude těch tříd víc a bude to i pro ostatní nemocnice, nejenom krajské,“ podotkl Žolnerčík.

Vyučující budou jezdit přednášet do Karviné. Nemocnice disponuje novými přednáškovými sály, které odpovídají požadavkům na moderní vysokoškolskou výuku. Sestrám, které budou studovat, nemocnice vyjde maximálně vstříc. Uzavře s nimi individuální dohody, v nichž se zdravotníci na oplátku zaváží, že tam budou třeba tři roky pracovat.

Reklama

Doporučované