Hlavní obsah

V Opavě se bude konat Mezinárodní varhanní soutěž Petra Ebena

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Opavě se bude po čtyřleté přestávce opět konat Mezinárodní varhanní soutěž Petra Ebena. Klání určené pro nejlepší mladé varhaníky z celého světa se běžně koná co dva roky.

Článek

V roce 2020 se ale uskutečnit nemohlo kvůli epidemii koronaviru. Město chystaný ročník zrušilo, konat se tak bude až letos. ČTK to dnes řekla Žaneta Motlová z tiskového oddělení magistrátu.

Předloni se akce nekonala v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19 a karanténními opatřeními platnými nejen v České republice, ale především v zahraničí. Do soutěže se ve stanoveném termínu zaregistroval jen nízký počet zahraničních účastníků. Pořadatelé se proto rozhodli 21. ročník přeložit na říjen 2022.

„V letošním roce půjde už o jednadvacátý ročník soutěže. Ta je otevřená zájemcům ze všech zemí, jejichž věk nepřesáhne ke dni zahájení klání 32 let,“ uvedl kulturní dramaturg Opavy Petr Rotrekl. Uzávěrka přihlášek je 17. června a vlastní soutěž se uskuteční od 24. do 29. října v Opavě a Hlučíně. „Mladí varhaníci zahrají na čtyřech místech a na čtyřech různých typech varhan,“ doplnil dramaturg.

První kolo tříkolové vyřazovací soutěže v interpretaci se uskuteční v koncertním sále Knihovny Petra Bezruče v Opavě, ve druhém kole mladí hudebníci rozezní varhany hlučínského kostela svatého Jana Křtitele a ve třetím kole tóny královského nástroje zaplní prostory kostela svatého Vojtěcha v Opavě. Interpretační soutěž doplní také tradiční soutěž v improvizaci v opavské konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie.

„Vrcholem celé soutěže pak bude koncert v kostele svatého Vojtěcha v Opavě, kde hudebníci převezmou ceny a vystoupí s programem stanoveným porotou,“ doplnil Rotrekl. Sedmičlennou porotu, jež bude umělecké výkony hodnotit, tvoří odborníci, pedagogové a interpreti z Polska, České republiky, Francie, Švýcarska, Německa a Slovenska. Předsedat jí bude skladatel a varhanní virtuos Julian Gembalski.

Soutěž mladých varhaníků vznikla v roce 1978 v souvislosti se stavbou nových varhan v obřadní síni tehdejšího Městského domu kultury Petra Bezruče, dnes v objektu sídlí knihovna. Hudební klání se koná jako bienále. Z původní Soutěže mladých varhaníků se v roce 2014 stala Mezinárodní varhanní soutěž Petra Ebena. Soutěž má výrazné mezinárodní zastoupení nejen v řadách porotců, ale především účastí mladých varhaníků ve věkové kategorii do 30 let ze zahraničí. Letošní rok ale bude výjimkou, věkový limit byl zvýšen na 32 let. „Tato mimořádná změna umožní účast všem potenciálním soutěžícím zrušeného předloňského ročníku,“ řekl Konečný.

Reklama

Doporučované