Hlavní obsah

V opavské konkatedrále budou lidé 24 hodin číst bibli

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Přibližně 200 lidí různého věku se z pátku na sobotu zapojí v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě do projektu Čtení Bible v průběhu 24 hodin.

Článek

Opava se tak poprvé připojí k mezinárodní iniciativě Bible24, která vznikla v roce 2008 v Itálii, kde se konala římská četba nazvaná Bible dnem i nocí. Aktivita tehdy inspirovala k četbě Písma v řadě evropských metropolí, sdělil dnes novinářům mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda.

Do četby bible se v minulých letech zapojila různá města v České republice, například Praha, Brno či Olomouc. „Projekt Čtení Bible v průběhu 24 hodin chce poukázat na hodnoty, z nichž vyrůstá evropská kultura a evropská společnost, a ke kterým inspirují knihy Starého a Nového zákona,“ uvedl organizátor akce Lukáš Graca, který čtení připravuje ve spolupráci s římskokatolickou farností při konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie.

Číst úryvky z Písma začnou zájemci v pátek v 17:00 a četba potrvá do soboty. Ve čtení se vystřídá okolo dvou stovek zájemců. „Kromě farníků se do čtení zapojí nejen představitelé politického, akademického a společenského života, ale i sportovci, studenti, zástupci jiných církví, občanských iniciativ a řada dalších,“ uvedl Graca. Dodal, že připojit se mohou i nevěřící.

„Akce není určena jen pro praktikující věřící, nýbrž pro každého člověka dobré vůle,“ doplnil Graca. Konkatedrála nebude přístupná jen těm, kteří se budou chtít do čtení aktivně zapojit, ale lidé si mohou přijít kdykoliv během 24 hodin čtené texty jen poslechnout. K přihlašování zájemců o čtení farnost připravila i online registrační formulář na svých internetových stránkách www.farnostopava.cz/bible24.

Reklama

Doporučované