Hlavní obsah

V Orlové odstartoval cyklo-běh proti drogám, na akci se podílí scientologové

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Orlové na Karvinsku dnes po dvouleté pauze způsobené covidovou pandemií odstartoval 18. ročník Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog. Akce má podle pořadatelů poukázat na nutnost zvýšení protidrogové osvěty v Česku.

Článek

Cyklo-běh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen. „Výrobci, drogoví propagandisté a distributoři drog jsou stále rafinovanější a zneužívají dětskou naivitu a neznalost toho, co drogy jsou a co způsobují, a především zneužívají lhostejnost rodičů a institucí. K rozhodnutí dětí nebrat drogy vede cesta prostřednictvím včasného pochopení, co přesně drogy jsou a co způsobují,“ uvedl tiskový mluvčí projektu Pavel Mudra.

Organizátoři na svém webu píšou, že „u zrodu stáli členové scientologické církve“. Scientologii založil Američan Ronald Hubbard. Scientologická církev funguje v řadě zemí, v Česku uznána není. Orientuje se na úředníky, manažery či svobodné profese. V ČR scientologové zažili boom po sametové revoluci, svá dianetická centra měli v řadě větších měst. Ministerstvo školství je už dřív označilo za sektu, zakázáni ale nebyli. Při loňském sčítání lidu se při dotazu na víru či náboženství ke scientologii přihlásilo 397 lidí, odpověď v dotazníku ale nebyla povinná.

Dvanáctidenní cyklo-běh skončí 24. června v Praze. Desetičlenný tým během 1200 kilometrů dlouhé trasy navštíví 41 měst v Česku. V jednotlivých místech jeho členové hovoří s představiteli měst o problematice drog a jejím řešení. Podle Mudry bude tým městům prezentovat i Hubbardův detoxikační program pro drogově a alkoholově závislé.

Server iDNES.cz při začátku projektu cyklo-běhu uvedl, že za státní aparát se k němu vyjádřily ministerstvo školství, ministerstvo vnitra, policejní Národní protidrogová centrála a Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Od aktivit scientologů v protidrogové oblasti se distancovaly, označily je za rizikové pro děti i dospělé a odmítly je. Scientologická církev s jejich názory vyjádřila nesouhlas.

Reklama

Související témata:

Doporučované