Hlavní obsah

V Ostravě se chystá čtrnáctý ročník kameramanského festivalu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Ostravě se na přelomu září a října uskuteční čtrnáctý ročník mezinárodního kameramanského filmového festivalu Ostrava Kamera Oko.

Článek

Letošní přehlídka nese podtitul Pod dlažbou je pláž a reaguje také na válečný konflikt na Ukrajině. ČTK to sdělil mluvčí festivalu Libor Galia.

„Sotva jsme si během předchozího ročníku s podtitulem RájPARADISE na chvíli oddechli od pandemie, vypukla válka. Města zaplavily ukrajinské vlajky, svými barvami připomínající pláž a moře, a nám se vybavilo jedno z hesel revolučního roku 1968: Sous les pavés, la plage! (Pod dlažbou je pláž). Bereme ho proto letos za své, a stavíme se tak na stranu všech, kteří se nesmíří s agresí a jsou odhodláni hájit svobodu. Slyšíme v něm nejen apel, ale i naději a víru v dobrý konec. Jsme zvědaví, jak na něj zareagují naši kurátoři a také diváci,“ uvedla ředitelka festivalu Gabriela Knýblová.

Součástí festivalového programu bude podle Galii i stejnojmenný film Radima Špačka z roku 2013, který se zamýšlí nad významem existence České televize a smyslem médií veřejné služby. „Soutěžní sekce přehlídky nazvaná Oficiální výběr představí rizikovou práci a díla klasiků, kteří cíleně vyhledávají nepohodlí a opouští své komfortní zóny,“ uvedl Galia. Festival tak například za účasti delegace tvůrců promítne rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„První rozhovor s ukrajinským prezidentem probíhal v krytu v době bombardování. Na jednu stranu banální dialog s prezidentem, na stranu druhou extrémní případ vykročení z komfortní zóny. Od té doby vznikl nespočet takových rozhovorů, s médii veřejnými i komerčními. Ale tento, vedený veřejnoprávní televizí, byl první a vyžadoval největší míru statečnosti a odvahy,“ uvedl dramaturg hlavní soutěže festivalu Jakub Felcman. Na přehlídce se představí například i česká kameramanka Yvon Teysslerová, která natočila přes 30 krátkých a desítku dokumentárních filmů a pracovala také jako zpravodajská kameramanka v Česku i v zahraničí.

Během přehlídky se bude promítat v galerii Plato, Minikinu, v kinu Etáž a také ve zrekonstruovaných prostorách někdejších městských jatek. Průběžně chtějí pořadatelé odtajňovat další promítací místa, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná.

Mezinárodní kameramanský filmový festival Ostrava Kamera Oko se koná od roku 2009. Zaměřuje se na prezentaci kameramanské tvorby výrazných osobností České republiky i zahraničí. Součástí hlavního programu je soutěžní výběr celovečerních a krátkometrážních snímků, prezentace tvůrců či industry sekce sloužící k setkávání odborníků i studentů evropských filmových škol. Specifikem festivalu je využívání netradičních, často industriálních prostor.

Reklama

Doporučované