Hlavní obsah

V Ostravě se chystá festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Cirkusovou vesničku a také několik českých i světových premiér nabídne letošní mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum, který se v červnu bude konat na Slezskoostravském hradě v Ostravě.

Článek

Pro návštěvníky bude připraven program na pěti scénách, který bude z velké části přístupný zdarma. ČTK to za pořadatele sdělila Gabriela Barilla.

„Festivalový areál bude tvořit prostor v předhradí, kde bude většina programu pro návštěvníky zdarma. Na loukách vyrostou dvě cirkusová šapita a vytvoří tak indoorové scény. Na nich bude probíhat placený program,“ uvedla Barilla. Na scéně Předhradí se diváci mohou těšit na novocirkusová vystoupení i hudební program. „Scéna Předhradí je takovou třešničkou na dortu pro návštěvníky, kteří si třeba koupí občerstvení ve food tracku a v relax zóně budou nasávat atmosféru. Můžou se těšit třeba na show Oculus, kterou mohli v premiéře zhlédnout vloni,“ uvedl ředitel festivalu Václav Pokorný.

Šapitó Ronaldo pak nabídne belgický cirkus, který představí propojením starobylého a moderního přístupu k novému cirkusu. „Šapitó Cirkulum, na které jsou návštěvníci festivalu zvyklí, pak bude jako vždy nabízet to nejlepší, co současný světový nový cirkus nabízí. Také zde na ně čeká bohatý hudební program, který dotvoří festivalovou atmosféru,“ doplnila Barilla. Scéna UmCirkum, kterou tvoří malá šapita, zase umožní návštěvníkům vyzkoušet si některé novocirkusové disciplíny pod vedením zkušených lektorů.

Uvnitř Slezkoostravského hradu bude připravena scéna Hrad. „Chtěli jsme něco úplně nového a napadla nás myšlenka vytvořit z úžasného hradního prostoru jedno velké jeviště. Divák bude mít v určitých hodinách během pátku, soboty i neděle možnost být za nevelké vstupné součástí jakéhosi panoptika, které umělci vytvoří na několika místech uvnitř hradu. Program tam bude probíhat paralelně a bude jen na divácích, které vystoupení si zrovna vyberou. Budou mít možnost korzovat nebo zůstat na jednom vystoupení od začátku do konce,“ uvedl Pokorný. Dodal, že na scéně Hrad se představí také zahraniční hosté, například z Itálie či Islandu.

Novinkou oproti minulým ročníkům budou čtvrteční a páteční představení pro školní a předškolní děti. „Vzhledem k tomu, že naše organizace je silně zaměřena na vzdělávání mladých lidí v oblasti nového cirkusu a pouličního divadla, nám přišlo logické zařadit do programu také představení pro ostravské školáky,“ vysvětlil Pokorný.

Festival Cirkulum se uskuteční od 8. do 12. června. Bližší informace k programu i vystupujícím lze nalézt také na webových stránkách festivalu. Festival Cirkulum je první mezinárodní festival svého druhu na severní Moravě a ve Slezsku. Jeho cílem je prezentovat umělecké žánry jako jsou nový cirkus, tanec, hudba, pantomima či pouliční, pohybové a improvizační divadlo.

Reklama

Doporučované