Hlavní obsah

V ostravsko-opavské diecézi bude v Tříkrálové sbírce téměř 3 200 kasiček

Foto: web trikralovasbirka.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Téměř 3 200 kasiček je v ostravsko-opavské diecézi připraveno pro Tříkrálovou sbírku, která potrvá do 16. ledna. Loni mohla mít sbírka kvůli koronavirové epidemii pouze on-line podobu.

Článek

Letos koledníci po roční pauze znovu vyrazí do ulic měst a obcí. Vybaveni však budou respirátory i dezinfekcí a budou muset dodržovat hygienická opatření. Novinářům to dnes řekla mluvčí Diecézní charity ostravsko-opavské Sylva Lejsková.

„Události posledních dvou let srazily mnoho lidí na kolena. Ale také prověřily solidaritu a ochotu pomáhat,“ míní ředitel diecézní charity Lukáš Curylo. Podle něj do ulic diecéze vyrazí mezi 8 000 až 10 000 koledníky. Tříkrálovou sbírku bude možné podpořit také darem do statických kasiček. Lidé je najdou například v kostelích, obchodech, lékárnách nebo na úřadech. „Zajímavostí jsou vrcholové kasičky, které čekají na turisty na vrcholu Lysé hory i na Pradědu,“ doplnila Lejsková.

Z vybraných peněz chce charita v diecézi podpořit 49 schválených záměrů. Peníze by tak měly sloužit například na podporu mobilní hospicové péče, chystané rekonstrukce sociálních zařízení, ale třeba i na nákup kompenzačních pomůcek nebo rozvoj chráněného bydlení. Zatímco v roce 2020 vynesla sbírka v diecézi téměř 20,5 milionu korun, loni bez koledování v ulicích to bylo necelých 12 milionů korun. Curylo doufá, že letos by se v diecézi znovu mohlo podařit atakovat hranici 20 milionů korun.

„Zatím to vypadá tak, že máme dost koledníků, ale samozřejmě přistupujeme k tomu se vším respektem. Nevíme, co bude, nevíme, jak to dopadne v rámci testování, protože všechny děti se teď začínají testovat, tak uvidíme, kolik z těch stávajících koledníků, kteří přislíbili účast, bude schopno vyjít do ulic,“ uvedl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Věří, že to dopadne dobře. Při koledě se podle něj každopádně bude klást velký důraz na dodržování protiepidemických opatření. „Věřím tomu, že i lidé to pochopí,“ dodal Pražák.

Součástí Tříkrálové sbírky budou v diecézi doprovodné akce, jako jsou například koncerty, výtvarné a fotografické soutěže nebo slavnostní Tříkrálový průvod.

Reklama

Doporučované