Hlavní obsah

Výstava Muzea Těšínska představuje vývoj mincovnictví v českých zemích a Polsku

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nová výstava Muzea Těšínska představuje vývoj mincovnictví v českých zemích a Polsku. Zaměřuje se především na prvky, které se na obou stranách státní hranice v minulosti prolínaly.

Článek

Výstava Česko-polské mincovní inspirace bude v Historické budově Muzea Těšínska k vidění od 20. ledna do konce března. ČTK to dnes řekla náměstkyně ředitele muzea Lenka Ježová Bichlerová.

Autorkou panelové výstavy je historička Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová. „Výstava sleduje několik témat z oblasti peněžní historie českých zemí a Polska. Zaměřuje se zejména na takové prvky v mincovnictví, které jednotlivé země různým způsobem propojují,“ uvedla.

Jde například o námětově stejné mincovní obrazy objevující se na denárech ve 12. století, české vzory na polských mincích ve středověku nebo o ražbu zlatých mincovních nominálů. „Dalším propojujícím tématem je mincovnictví Jagellonců v českých zemích, Vladislava II. a jeho syna Ludvíka,“ řekla.

Dodala, že osobou, která propojuje tyto historické země, je i česká princezna a první polská kněžna Doubravka, jež se objevuje na polských bankovkách 20. století. „Prezentovány jsou rovněž počátky mincovnictví v jednotlivých zemích. Výstava tak připomíná vzájemnou provázanost těchto historických zemí v dějinách peněz v průběhu mnoha staletí. Většina numismatického materiálu prezentovaného na této výstavě pochází ze sbírek Numismatického oddělení Historického muzea Moravského zemského muzea,“ řekla. Výstava bude doplněna o exponáty mincí a medailí polských králů ze sbírek Muzea Těšínska.

Reklama

Doporučované