Hlavní obsah

Zubní péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným službám

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Poptávka je rovněž po praktických lékařích pro dospělé i pro děti a dorost. Nejhorší situace je především v příhraničí. Ve zdravotnických zařízeních by kraj uvítal více internistů, ale i pracovníky v oborech ARO či neurologie.

Článek

Některá města a obce se lékaře snaží přilákat různými pobídkami a vlastními silami tak vyřešit dlouhodobě trvající problémy. „Největší personální potíže jsou ve znevýhodněných oblastech a v pohraničí, důvodem je s největší pravděpodobností odlehlost těchto oblastí od velkých měst, která jsou pro lékaře a jejich rodiny pro život zřejmě atraktivnější. Jsou ovšem obory, které chybí i ve velkých městech, nejzřetelnějším příkladem je nedostatek zubařů,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová. V kraji dokonce před časem vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu.

Ve výzvě adresované ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) její iniciátoři poukazovali na skutečnost, že chybí v kraji zubní lékař nejméně 80  až 100 tisícům obyvatel a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce více než deset let. Navrhli také několik opatření, která by mohla problém zmírnit, například povinnost absolventa stomatologické fakulty pracovat první tři roky po nástupu do praxe na smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Za nejhorší označili situaci na Bruntálsku a Karvinsku.

Jedním z iniciátorů výzvy byl i ředitel krajské nemocnice v Krnově na Bruntálsku Ladislav Václavec, který se dlouhodobě ve spolupráci s městy i krajem snaží přilákat zubaře na Bruntálsko. Města poskytují vhodné prostory pro vznik ordinací a kraj pomáhá s financováním vybavení. Dosud tak vznikly čtyři zubní ordinace v Břidličné, Vrbně pod Pradědem, Horním Benešově a Krnově. Vznik dalších, například v Rýmařově a Městě Albrechticích, se připravuje. Při představení výzvy letos v květnu ale Václavec poukázal na to, že nové ordinace sice vznikají, ale mezitím odcházejí do penze další zubaři a k efektivnímu řešení jsou nezbytné změny na centrální úrovni.

Ke zvýšení počtu zubních lékařů v kraji by podle iniciátorů výzvy mohlo přispět i otevření oboru Zubní lékařství na Lékařské fakultě Ostravské univerzity, o jehož akreditaci nyní vysoká škola usiluje. Kraj i město Ostrava vznik oboru podpořily také finančně. V případě úspěšné akreditace by podle mluvčí univerzity Lucie Fremrové mohl být obor otevřen do dvou let.

Kromě zubařů patří k velmi vytíženým oborům i praktičtí lékaři. „Například u pediatrů v našem kraji není ani tak problém v jejich velkém nedostatku, jako spíše značné přetíženosti. Stávající pediatři nemají kapacitu mimo své ordinační hodiny zajišťovat ještě lékařskou pohotovostní službu nebo ‚vstřebávat‘ poptávku pacientů kolegů, kteří odešli do důchodu, nebo například ukrajinských dětí. Praktiků pro dospělé i pro děti by v našem kraji mohlo být více. Medici si ovšem volí jiné, lákavější obory, u kterých asi předpokládají větší benefity, prestiž a ohodnocení,“ uvedla Birklenová.

S nedostatkem lékařů se dlouhodobě potýká například Orlová na Karvinsku, které kromě zubařů či alergologů chybí právě pediatři. „Marně jsme vyhlašovali výběrová řízení, hledali pomoc u zdravotních pojišťoven, snažili se oslovit studenty medicíny, stejně jako stávající orlovské lékaře s prosbou, zda oni sami někoho neznají, kdo by chtěl léčit naše orlovské občany. Volání bylo zbytečné. Nikdo město zpětně nekontaktoval, přestože jsme nabízeli benefity,“ uvedla místostarostka Naděžda Kubalová (Volím Orlovou).

Situace se ale změnila letos v květnu, kdy městu nabídla pomoc jedna z tamních lékařek. „Léta provozuji lékařskou praxi v Orlové a rozhodla jsem se tuto neutěšenou situaci řešit alespoň dílčím způsobem. Na základě dobrých osobních i pracovních vztahů mezi lékaři jsem se pokusila rozšířit svou lékařskou praxi s pomocí dvou kolegyň. Jedna by pracovala čtyři hodiny a druhá osm hodin týdně,“ uvedla lékařka Joanna Iwanuszková z Ambulance Ratolest pro děti a dorost. Kvůli nákladům na rozšíření ordinace, doplatek na mzdy lékařek a vyplacení motivačního příspěvku požádala město o finanční dar. Město na rozšíření praxe poskytne jednorázový příspěvek 390.000 korun. Lékařky by mohly nastoupit od nového školního roku.

Reklama

Doporučované