Hlavní obsah

AFO ode dneška nabízí šest oceňovaných snímků na streamu. K vidění jsou zdarma

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Šest dokumentárních snímků, které nejvíce rezonovaly letošním ročníkem mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Academia film Olomouc (AFO), mohou ode dneška lidé zhlédnout na streamovací platformě DaFilms.cz.

Článek

Zájemci si je budou moci zdarma pustit až do 15. května, informovali dnes ČTK pořadatelé festivalu. Přes platformu nabízela přehlídka své filmy i v předchozích dvou ročnících a to kvůli pandemii koronaviru, letos se po dvou letech s diváky sešla opět naživo. Na festival, který se uskutečnil minulý týden, se akreditovalo 6000 diváků.

„Diváci mohou zhlédnout například film Sedavci, který na AFO přivezla a poté i osobně uvedla samotná režisérka E. J. Rosen, nebo snímek Jak se dělá vakcína, který vznikl jen díky tomu, že se jeho tvůrci poznali před třemi lety na AFO54,“ uvedli pořadatelé.

Nadcházející dva týdny je na této platformě k vidění také dokument Shaba o malé slonici, která se dostala do záchranné stanice v Reteti, kde netradičně s muži pracují i mladé ženy z kmene Samburu a společně se snaží vrátit nemocná a opuštěná slůňata do přírodní rezervace. Festival zde umístil také americký snímek Když hvězdy hasnou o vědci indického původu Subrahmanyanu Chandrasekharovi, který jako první popsal jev černé díry. Nechybí také snímek Jezero na dně světa o jezeře na Antarktidě a také polský snímek Pod hladinou moře, animovaný příběh podle skutečných událostí.

Letošní 57. ročník jedné z nejstarších českých filmových přehlídek začal minulý týden v úterý a trval až do soboty. Návštěvníkům nabídl 230 bodů programu, v nich 57 soutěžních dokumentů i snímky mimo soutěžní sekci, řadu přednášek, workshopů či výstav. V mezinárodní soutěži festival vyhrál americký dokument Porozumění a v česko-slovenské sekci epizoda z cyklu Industrie. Vítězem soutěže krátkých filmů se stal finský snímek Záhada Hydry. Letošní ročník nesl téma Naděje a jeho vizuál doprovázely po celém městě velké žluté hojivé náplasti s různými hesly.

AFO pořádá Univerzita Palackého v Olomouci od roku 1966. Festival tak patří mezi nejstarší české přehlídky v kinematografii. Podle počtu akreditovaných diváků jde o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů v ČR. Před pandemií, v roce 2019, se na AFO registrovalo 9430 účastníků, poslední on-line ročník na jaře 2021 zaznamenal 20.622 vypůjčených filmů na vlastní platformě. Příští ročník se uskuteční od 25. do 30. dubna 2023.

Reklama

Doporučované