Hlavní obsah

Arcibiskupský palác bude příští neděli hostit Benefiční adventní koncert

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve slavnostních prostorách olomouckého Arcibiskupského paláce vystoupí Trio Martinů doplněné o člena Moravské filharmonie, violistu Pavla Hánu, informovali ČTK zástupci olomouckého arcibiskupství a Moravské filharmonie.

Článek

Na programu koncertu budou skladby skladatelů Josepha Haydna, Johannese Brahmse a Antonína Dvořáka. Výtěžek z koncertu podpoří charitní služby v arcidiecézi.

„Adventní doba je, jak všichni víme, duchovní přípravou na tajemství Vánoc, kdy si připomínáme, že nás, chudé a slabé, obdaroval Bůh darem všech darů: dal nám svého jediného Syna. Benefiční koncert nám dává příležitost, abychom jednali jako on a skrze charitu, jež je pomáhající rukou církve, přispěli těm, kdo jsou slabí a chudí. A to tím spíše, že Ježíš ujišťuje, že to, co jsme udělali pro toho nejposlednějšího, udělali jsme pro něj,“ uvedl biskup Antonín Basler, pod jehož záštitou se koncert koná.

Benefiční adventní koncert se stal již tradicí a organizován je ve spolupráci s Vítem Gregorem, který před několika lety podpořil pořízení nového klavíru pro Slavnostní dvoranu Arcibiskupského paláce. „Jeho přáním bylo, aby benefiční výtěžek z adventních koncertů podpořil dobré dílo v arcidiecézi. V minulosti tak výtěžek putoval na podporu církevního školství nebo Charity ČR, a podporu charitních služeb v arcidiecézi si klade za cíl i letošní ročník koncertu,“ uvedli zástupci arcibiskupství na svých stránkách www.ado.cz.

V Arcibiskupském paláci při benefičním koncertu vystoupí Trio Martinů ve složení Petr Jiříkovský (klavír), Pavel Šafařík (housle) a Jaroslav Matějka (violoncello), které vzniklo na Pražské konzervatoři v roce 1990 pod uměleckým vedením Antonína Kohouta. Dnes patří ke špičkovým českým komorním souborům, má v repertoáru klasická i soudobá díla. Od roku 1993 hraje ve stejné sestavě. Doplní ho Pavel Hána, který je členem Moravské filharmonie Olomouc, kde zastává funkci vedoucího skupiny viol.

Reklama

Doporučované