Hlavní obsah

Divadlo Šumperk nabídne v příští sezoně sedm premiér

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na odlišnost vsadí v příští divadelní sezoně Divadlo Šumperk ve svém dramaturgickém plánu, jehož podtitul zní Odlišnost není vada. Divákům nabídne sedm premiér, všechny v prvním šumperském nastudování.

Článek

Současně se vrátí dramaturgická linie, která zohledňuje místní fenomény. Diváci se mohou těšit například na Přelet nad kukaččím hnízdem či inscenaci Šumperák. Chybět nebude po letech také muzikál, a to Ženy na pokraji nervového zhroucení.

Podtitul Odlišnost není vada podle Sodomky zaštiťuje skladbu nasazených titulů, jejichž postavy spojuje nějaká zásadní odchylka. „Nasadili jsme hry, u nichž je ta jinakost jednoznačně vidět. Stačí si přečíst krátkou anotaci, a máme jasno. U jiných se skrývá trochu hlouběji a nezbývá, než navštívit šumperské divadlo a toto téma najít. Odlišnost by se zároveň měla projevit v originalitě zpracování jednotlivých titulů. Vzhledem k výrazné inscenační tradici některých z nich je to poměrně velká výzva,“ uvedl dramaturg divadla Michael Sodomka.

V září otevře v pořadí 71. sezonu inscenace Přelet nad kukaččím hnízdem. Titul z prostředí psychiatrické léčebny, jehož popularitu výrazně zvýšilo filmové zpracování Miloše Formana, režijně zpracuje Jiří Š. Hájek. Divadlo následně v nové adaptaci uvede humoristický román Karla Poláčka Bylo nás pět. Režijní taktovky se ujme Petr Smyczek, syn filmového režiséra Karla Smyczka, který je autorem populární seriálové verze knihy.

Předvánoční čas bude v režii Adama Doležala patřit tragikomedii Mrzák inishmaanský Martina McDonagha. „Další hrou se stane Šumperák. Rodinnou komedii, jejíž děj se odehrává v interiéru atypického domu, který některým přijde krásný, zatímco pro jiné jde o vrchol nevkusu, napsal dramatik Tomáš Syrovátka na tělo šumperského souboru. Režie se ujme Jakub Maceček,“ doplnil Sodomka. Poslední hrou v předplatitelské nabídce je muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení. Populární žánr se vrací do Šumperka po několika letech, režie se ujme Hana Kovaříková.

Mimo předplatné se chystá divadlo uvést Rychlebské pohádky. Adaptace stejnojmenných knih pohádek a pověstí Karla Jedonka byla svěřena režisérovi Jiřímu Liškovi. V úplném závěru sezony se pak mužská část souboru přesune na malou scénu, kde bude uvedena komedie Miro Gavrana Vše o mužích, již režijně zpracuje Tereza Říhová. Podrobné informace jsou na webu divadla.

Reklama

Doporučované