Hlavní obsah

FN Olomouc zprovoznila novou automatickou linku na vyšetřování vzorků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Olomouc zprovoznila novou automatickou linku společnosti Siemens na rozbor vzorků krve, moče či mozkomíšního moku.

Článek

Linka zrychlila analýzu vzorků, zvýšila její spolehlivost i bezpečnost laborantů. ČTK to dnes sdělila vedoucí oddělení klinické biochemie FN Olomouc Jitka Prošková. Oborníci v laboratoři denně vyšetří zhruba 2000 vzorků nejen pro potřeby FN Olomouc, ale i dalších spádových zdravotnických zařízení.

Automatická linka měří na délku 27 metrů a skládá se ze vstupního a výstupního modulu, do kterého laboranti vkládají zkumavky s biologickým materiálem. Výkon vstupního modulu je až 750 zkumavek za hodinu. „Všechny procesy jsou řízeny softwarem, který komunikuje s laboratorním informačním systémem, a poskytuje tak přehled o celé laboratoři, upozorňuje obsluhu na případné problémy a chyby. Přínosem pro provoz je minimální kontakt laborantů se vzorkem a tím zvýšení jejich bezpečnosti, snížení subjektivních chyb, standardizace laboratorních procesů, zvýšení produktivity zaměstnanců a v neposlední řadě snížení nákladů,“ uvedla Prošková.

Zkumavky jsou vloženy na pneumatický dopravníkový pás, přístroj přečte jejich čárový kód a poté putují do jedné ze tří chlazených centrifug. V nich se po deseti minutách stáčení oddělí krvinky od tekuté části krve. Poté jsou zkumavky automaticky odzátkovány a dopraveny k jednomu z připojených analyzátorů. „Do linky jsou u nás zapojeny tři biochemické analyzátory, z nichž každý má výkon 1200 fotometrických metod za hodinu a na každém lze vyšetřovat až 67 různých metod. Zapojeny jsou i dva imunochemické analyzátory, každý o výkonu 440 testů za hodinu a až s 42 různými metodami,“ uvedla Prošková.

FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Zařízení má pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a zhruba 4200 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované