Hlavní obsah

Helfštýn po pandemické odmlce chystá příští sobotu tradiční novoroční výstup

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se příští sobotu mimořádně otevře návštěvníkům. Turisty z celého okolí láká na novoroční výstup, který má na hradě dlouholetou tradici.

Článek

Výstup se každoročně setkává s obrovskou přízní nadšenců. Rekord v počtu návštěvnosti je z roku 2020 a činil 4 717 lidí. Loni se akce poprvé ve své více než čtyřicetileté historii nekonala kvůli koronavirovým opatřením.

„Půjde o 44. ročník Novoročního výstupu, loni se kvůli mimořádným opatřením neuskutečnil. Akce bude kvůli současné situaci probíhat pouze ve venkovních prostorách nádvoří, interiéry zůstanou uzavřené. Týkat se to bude také torza hradního paláce,“ řekl ČTK kastelán hradu Jan Lauro.

Právě zrekonstruované torzo renesančního paláce, za které architekti a stavebníci sesbírali řadu ocenění, se loni stalo na hradě největší turistickou atrakcí. Podepsalo se i na samotné vysoké návštěvnosti hradu - byť se loni tradiční výstup nekonal a okleštěna musela být i další řada navštěvovaných kulturních akcí, zavítalo na hrad více než 100 000 lidí, tato hranice byla letos překonána po 13 letech.

Helfštýn je od podzimu uzavřen, týden před akcí tak musí jeho zaměstnanci vše na příliv turistů připravit. Napilno mají podle kastelána zejména provozní zaměstnanci správy hradu. Počet návštěvníků, kteří se na hrad v tuto dobu vydají, správa hradu nedokáže dopředu odhadnout, záležet bude na počasí. V předchozích ročnících lidi od výstupu na hrad na kopci u Týna nad Bečvou ale neodradil ani mráz, sněhová kalamita či déšť. Například v roce 2017 na Helfštýn vyšlo 1 964 lidí, i když bylo až 18 stupňů pod nulou.

Při novoročním výstupu určila správa hradu jednotné vstupné 20 korun. Helfštýnská nádvoří si budou moct zájemci projít příští sobotu od 8:00 do 15:00, doplnil kastelán. Hrad se po novoročním výšlapu opět zazimuje, znovu se pak otevře první březnový víkend.

Reklama

Doporučované