Hlavní obsah

Historickým městem roku 2021 v Olomouckém kraji se stal Lipník nad Bečvou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba osmitisícové město, jež se s Olomoucí pyšní jako jediná města v kraji městskou památkovou rezervací, porazilo v krajském kole Šternberk a za Olomoucký kraj bude o titul usilovat v republikovém finále.

Článek

ČTK o tom dnes informoval mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Vlastimil Staněk. V krajském finále porazil Lipník nad Bečvou Šternberk také v roce 2018.

„Samozřejmě z toho máme radost. Je spousta práce v městské památkové rezervaci, neustále provádět obnovy, rekonstrukce, a to i jiných subjektů, než je město, neboť je zde spousta soukromých či církevních subjektů. Určitě nás to potěšilo, je to i motivace pro naše zaměstnance,“ řekl dnes ČTK starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Města Lipník nad Bečvou i Šternberk, která se do soutěže přihlásila, tento měsíc navštívila komise, která jejich přihlášky posuzovala. Tvořili ji zástupci NPÚ, ministerstva pro místní rozvoj a krajský garant Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. „Komise v případě Lipníku nad Bečvou hodnotí snahu města o záchranu nevyužitého kláštera a dlouhodobou podporu majitelů nemovitostí v rezervaci příspěvky na obnovu z městského rozpočtu,“ uvedl mluvčí olomouckého pracoviště NPÚ Vlastimil Staněk.

Odborníci zároveň ve městě ocenili dlouhodobou péči o rozsáhlý systém městského opevnění včetně demolice nevhodné budovy a následné obnovy zaniklé části hradeb. Ocenili také snahu města udržet centrum města obydlené. „Vyrovnanost souboje a těsné vítězství Lipníku svědčí o dlouhodobě vysoké úrovni péče a pozornosti věnované památkově chráněnému centru u obou přihlášených měst,“ uvedl ředitel olomouckého pracoviště NPÚ František Chupík.

Vítěz krajského finále obdrží z programu regenerace 100.000 korun a postupuje do celostátního kola o titul Historické město. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka. Historickým městem 2020 se loni stal Havlíčkův Brod. Kromě ceny udílené za nejlepší péči o památky získalo město také odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví.

Z měst v Olomouckém kraji tuto soutěž vyhrál v celostátním klání dosud pouze Šternberk a to v roce 2008.

Reklama

Doporučované