Hlavní obsah

Jeseníky zažily vysokou návštěvnost, první víkend však poznamenala obleva

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Poměrně vysokou návštěvnost zažily Jeseníky o prvním letošním víkendu. Zásadně ho však poznamenala obleva, což se projevilo především na běžeckých tratích, sníh mizí i ve vyšších partií hor.

Článek

Řada lyžařských areálů kvůli teplotám omezila či dočasně zrušila na několik dní provoz, zjistila dnes ČTK. V Jeseníkách nadále platí první lavinový stupeň, sněhová pokrývka je kvůli oblevě a dešti promáčená, a v lavinových katastrech se tak mohou po dodatečném zatížení na strmých svazích uvolnit menší laviny, uvedli dispečeři jesenické horské služby.

„Návštěvnost byla o víkendu vyšší, podepsalo se to i na větším počtu úrazů. Kvůli počasí sníh na horách slezl hodně, budeme si muset nějakou dobu počkat, až budou moci do tratí opět vyrazit běžkaři. Měli jsme na horách v nejvyšších částech až 75 centimetrů, nyní je ho maximálně 45 centimetrů. Jen díky tomu, že nesvítí slunce a je zataženo, neroztálo toho více,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Podotkl, že sníh mizí i v lavinovém katastru. Ve Velkém Kotli naměřil ještě minulý týden až 150 centimetrů, nyní ho je tam nejvýše 72 centimetrů.

Obleva postihla především běžkaře, a to nejen ve spodních partiích hor. Podepsala se na podobě běžeckých tratí i na vrcholcích hor. „Cesta z Ovčárny na Kurzovku už je vytátá, běžkaři už si musejí nasazovat běžky dál,“ doplnil dispečer. Podobně to vypadá i na jiných místech hor.

Počasí nepřeje ani lyžařským areálům. Kvůli nepřízni počasí zrušili dnes provoz například na Červenohorském sedle. „Využijeme každou možnost k zasněžování a brzkému obnovení provozu,“ uvedli na svých stránkách zástupci areálu. Do středy 5. ledna zastavili provoz lanovek a vleků kvůli oblevě také ve Ski Centru Miroslav v Lipové-lázních, lanovky nejezdí ani na Ovčárně, zjistila ČTK.

Omezit provoz musela kvůli oblevě například Ski Aréna Karlov. Denně v provozu včetně večerního lyžování zůstává čtyřsedačka Express, v provozu jsou i areály Myšák, Kazmarka a Čerťák, naopak areál Roháč má nyní přerušen provoz do odvolání a v areálu Klobouk to plánují od pondělka, uvedli zástupci Ski Arény Karlov na svých stránkách.

Nedaleké středisko Kopřivná v Malé Morávce návštěvníkům vzkazuje, že v úterý kvůli očekávanému vydatnému dešti bude v provozu pouze kotva, svah nebude strojově upravován, aby se zachovala kvalita sjezdovky. Kromě lanovky nebude v provozu ani gastro zařízení, půjčovna a lyžařská škola. Ve středisku Přemyslov na Šumpersku kvůli předpovědi počasí v pátek i v sobotu zrušili večerní lyžování. Obleva se podepsala i na zásobách sněhu v Hlubočkách u Olomouce. Zatímco podle webových kamer jsou okolní louky již holé, na sjezdovkách je stále bílo a areál je v provozu.

Horští záchranáři zasahovali kromě událostí spojenými s bujarými oslavami Nového roku na horách v sobotu v údolí Bílé Opavy, kde se zranila turistka, kterou transportovali do sanitky. Zásah v těžko přístupných místech trval tři hodiny, dodal dispečer.

Reklama

Doporučované