Hlavní obsah

Kauzu údajných daňových úniků soud odročil na březen. Nepřišli tři obžalovaní

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Projednávání kauzy údajných daňových úniků za čtvrt miliardy korun, ve které figuruje firma FAU, odročil dnes olomoucký krajský soud kvůli nepřítomnosti tří z 16 obžalovaných na březen.

Článek

Případ, ve kterém jsou žalovány také dvě firmy, měl soud původně naplánován na celý týden, jednání tak dnes trvalo jen několik minut. Projednání kauzy navíc komplikuje fakt, že dva z obžalovaných nejsou kontaktní, informace o nich nemají ani jejich obhájci. Kvůli výši trestní sazby, která jim hrozí, jim soud pohrozil vazbou.

Zbývající obžalovaní a jejich obhájci dnes zaplnili celou jednací síň, včetně prostor na straně žalobce i místa pro veřejnost. Krajský soud totiž větší jednací místností nedisponuje.

„Nejsou splněny podmínky pro konání jednání. Soud zatím nechce jejich případy vylučovat k samostatnému projednání i s ohledem na rozsáhlost kauzy. Pokud se však obžalované nepodaří zkontaktovat, v této sazbě si tím žadoní o vazbu,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek. Třetí obžalovaný se těsně před jednáním omluvil pro nemoc, další dva lidé pocházející z ciziny požádali soud o jednání v nepřítomnosti. Soud kauzu odročil na 21. až 25. března.

Skupina obžalovaných podle žalobce Karla Studeného vytvořila v roce 2013 uměle řetězec firem, aby se vyhnuli zaplacení DPH z obchodu s pohonnými hmotami. Na seznamu obžalovaných je spolumajitel opavské firmy FAU Vojtěch Csabi, kterého u soudu hájí tři obhájci. Kromě společnosti FAU čelí obžalobě také Verami International Company. Csabi prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola již dříve popřel, že by se dopustil něčeho nezákonného. Obžaloba byla podána pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v nejpřísnějším, třetím odstavci, kde je sazba pět až deset let vězení.

Společnost FAU dříve obchodovala s minerálními oleji a v důsledku činnosti státních úřadů skončila v konkurzu. Státní úřady v srpnu a září 2016 vydaly na firmu zajišťovací příkazy za 343 milionů korun s odůvodněním, že se firma zapojila do karuselového podvodu s DPH. Zajišťovacím příkazem stát firmě zablokuje částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. NSS ale v roce 2019 dospěl k závěru, že celníci neměli pro tak velký zákrok dost silný důvod. Společnost následně uspěla u soudů s několika žalobami proti rozhodnutí a postupům finanční správy a celníků.

FAU vlastnila sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Na internetu se na konci srpna 2017 objevila nahrávka, na které Babiš o společnosti mimo jiné řekl, že „naši na FAU zaklekli“. Babiš následně odmítl, že by v době svého působení na ministerstvu financí zneužíval a úkoloval finanční a celní správu. Odmítl to i tehdejší šéf finanční správy Martin Janeček.

Reklama

Doporučované