Hlavní obsah

Klášterní hudební festival ponese téma Odvahy. Promítne se do celé dramaturgie

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jednadvacet koncertů českých i zahraničních interpretů nabídne posluchačům letošní ročník Klášterního hudebního festivalu, který se od konce května do září odehraje na 14 místech převážně na severu Olomouckého kraje.

Článek

Letošní podtitul zní Odvaha a promítne se do dramaturgie přehlídky. Pořadatelé se chystají připomenout světovou premiérou 300 let od narození českého skladatele Jiřího Antonína Bendy a návštěvníkům připomenout také 40 let od úmrtí německého skladatele Carla Orffa. ČTK o tom informoval ředitel festivalu Roman Janků.

„Jsem rád, že se letošní ročník podařil připravit v takové šíři. Výročí 300 let narození J. A. Bendy si připomeneme největší přehlídkou jeho díla na jednom festivalu. Ale každý koncert je mimořádný. Na své si přijdou jak skuteční milovníci klasické hudby, tak fanoušci hudebních přesahů. Mám radost, že přijedou tak vynikající hudebníci, a také, že jsme rozšířili působení festivalu o jedno nové místo - Bruntál,“ uvedl Janků.

Festival otevře 30. května v Divadle Šumperk rezidenční soubor Musica Florea v čele s Markem Štrynclem, který se sborem Collegium Floreum a sólisty předvedou novodobou premiéru opery Vesnický trh Jiřího Antonína Bendy. „V září festival uzavře Carmina Burana od Carla Orffa, bicí sekce Moravské filharmonie Olomouc, Český filharmonický sbor Brno, Motýli Šumperk a sólisté Martin Bárta, Lucie Silkenová a Jan Mikušek. To vše pod taktovkou dirigenta Marka Šedivého,“ doplnil Janků.

V plánu festivalu je například koncert ve Šternberku, kde klasicistní české autory světového formátu představí Wranitzky Kapelle a pěvecký sbor Boni Pueri pod vedením dirigenta Marka Štilce. „Bendovo výročí uctí 26. června v Šumperku znalkyně jeho díla a první dáma cembala Edita Keglerová s Komorní filharmonií Pardubice, v Jeseníku pak 18. září zazní Večer českého melodramu, jehož byl Benda průkopníkem. Klavírista Ivo Kahánek bude sólistou gratulačního koncertu rodákovi z Loučné nad Desnou, Alfredu Brendelovi,“ uzavřel ředitel festivalu.

Na festivalu se představí i Jitka Hosprová, Maurizio Sciarretta, Škampovo kvarteto, Epoque Quartet, Kateřina Englichová či patronka festivalu Jana Boušková, která uvede koncert nastupující generace českých harfistek. Ze zahraničí přijede Neues Barockorchester Berlin a Neues Barocktrio Berlin. Těšit se posluchači mohou také na komponované večery na vlně tanga, world music či muzikálu.

Festival Klášterní hudební slavnosti je mezinárodní hudební festival s dvanáctiletou tradicí, který představuje zásadní díla symfonické, operní, oratorní i komorní hudby. Všechny koncerty se odehrají v okolí Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově i v Loučné nad Desnou. Více informací je na stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované