Hlavní obsah

Kvalita vody v Plumlovské přehradě u Prostějova je nadále dobrá

Foto: Lenka Štveráková

Plumlovská přehrada.

Reklama

Bez obav se mohou lidé ponořit do Plumlovské přehrady nedaleko Prostějova, její voda je podle posledního rozboru hygieniků stále čistá, a lidem tak žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí.

Článek

ČTK to dnes řekla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná. Odběry vody provedli na sledovaných místech přehrady hygienici v pondělí, vzorky z přírodního koupaliště Poděbrady u Olomouce budou odeberou později.

„Voda je na Plumlově vhodná ke koupání, ukazatel jakosti vody je opět na stupnici jedna. Znamená to, že voda je nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ uvedla mluvčí hygieniků. Vzorky z jezer Poděbrady jsou odebírány v odlišném intervalu. Při posledním měření v květnu tam byla voda také čistá.

Při rozborech vzorků vody z přírodních koupališť hygienici hodnotí jak smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody jako znečištění odpady a přírodní znečištění, tak výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Informace o kvalitě sledovaných vod ke koupání v povrchových vodách jsou na stránkách hygienické stanice v sekci koupací vody ve volné přírodě.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech během prázdnin na Plumlově, a to i přesto, že přehrada byla před časem rekonstruována, Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Lidé už mohou vyrazit i na venkovní koupaliště. Otevřeny pro veřejnost jsou například venkovní prostory Aquacentra v Šumperku, od středy je v provozu také druhý šumperský plavecký areál, kterým je Bratrušovské koupaliště. Prostějovský akvapark Koupelky se chystá v případě příznivého počasí zahájit provoz 3. června.

Reklama

Doporučované