Hlavní obsah

Kvůli uzavřeným vánočním trhům letos stánek v Olomouci nevydělá na charitu

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Neziskové organizace v Olomouci letos kvůli zrušení vánočních trhů přijdou o výtěžek z provozu vánočního stánku s punčem, pochutinami a řemeslnými výrobky, který v centru Olomouce provozuje spolek Dobré místo pro život.

Článek

Například předloni stánek na charitu v předvánočním období vydělal rekordních 1,4 milionu korun, letos ale fungoval pouze několik dní. Věra Zukalová ze spolku Dobré místo pro život neskrývá velké rozladění ze zákazu vánočních trhů. „Zrušení Vánočních trhů ze dne na den je kudla do zad všem drobným stánkařům a provozovatelům trhů. Je mi jich opravdu moc líto. Osobně jsem obvolala všechny, co měli prodávat u nás, aby se zúčastnili pouze očkovaní a aby dodržovali všechna opatření. Obchody budou plné, venkovní trhy zavřené,“ uvedla Zukalová na sociálních sítích.

Stánek Dobrého místa pro život, jehož výtěžek je každoročně rozdělen organizacím starajícím se například o mentálně postižené děti, staré a nemocné lidi nebo o nevidomé a slabozraké, byl uzavřen ve čtvrtek večer. „Naše organizace to zvládnou, i když jsme jim nemalou částkou mohli pomoci rozvíjet jejich sociální služby,“ upozornila Zukalová.

Například olomoucké TyfloCentrum výtěžek z prodeje vánočního punče používalo na podporu osob se zrakovým postižením, jejich vzdělávání i zaměstnávání v sociální firmě Ergones, která je jeho součástí. TyfloCentrum se kvůli zrušeným vánočním trhům rozhodlo uspořádat symbolické on-line punčování. Lidé mohou finančně přispět například na webových stránkách či bankovním převodem pomocí QR kódu z letáčku.

Role obsluhy ve stánku s punčem a různým sortimentem se v předchozích letech zhostili například olomoučtí hasiči, fotbalisté, herci Moravského divadla Olomouc i Divadla na Šantovce. Akce se zúčastnili také házenkáři, pracovníci olomouckého studia Českého rozhlasu, televize ZZIP a členové hudební skupiny Mňága a Žďorp. Punč prodávali i zástupci několika firem z Olomouce a okolí.

Reklama

Doporučované