Hlavní obsah

Lyžařská sezona v Jeseníkách pokračuje na Červenohorském sedle a Ovčárně

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Naopak areály v Ramzové a v Koutech nad Desnou nabídly o víkendu poslední možnost lyžování v této zimní sezoně. V nejvyšších polohách hor lze díky dostatku sněhu stále vyrazit i na běžky, na své si přijdou také skialpinisté.

Článek

Souvislá vrstva sněhu od 50 do 60 centimetrů leží na sjezdovkách na Červenohorském sedle. V neděli na nich podle vedoucího střediska Martina Dubského lyžovalo okolo 300 lidí, v sobotu asi polovina. „Podmínky jsou, dá se říct, excelentní. Připadlo nám zhruba 20 centimetrů sněhu, je okolo minus pěti stupňů. V sobotu návštěvnost byla slabší, protože bylo nepříznivé počasí, foukal vítr a byla zima a mlha. Dneska je to o poznání lepší,“ uvedl Dubský.

V areálu se podle něj o víkendu kromě příznivců sjezdového lyžování pohybovali také turisté, běžkaři a skialpinisté. Středisko zůstane otevřené i v dalších dnech. „V provozu budou severní svahy, modrá, červená, žlutá sjezdovka a tatrapoma, která je obsluhuje,“ uvedl Dubský. Pokud to počasí umožní, mělo by se podle něj na Červenohorském sedle lyžovat ještě i o Velikonocích.

Až do konce dubna plánuje mít podle provozovatele Josefa Figury otevřeno zimní středisko na Ovčárně. „Podmínky pro lyžování jsou vynikající. Sněhu je hodně, napadlo deset centimetrů nového. Na sjezdovkách máme od metru šedesáti až do tří metrů sněhu. Počasí je ale špatné, fouká a je zima, takže návštěvnost je nízká. V sobotu i dnes u nás mohlo lyžovat 300 až 350 lidí,“ řekl Figura.

Podle údajů zveřejněných dnes ráno horskou službou leží v Jeseníkách v nadmořské výšce 1300 metrů zhruba 120 centimetrů sněhu. Na hřebenech je ho výrazně méně, jen okolo 20 centimetrů. V závětrných lavinových svazích má ale sněhová vrstva až tři metry. V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí, který značí nízké riziko pádu lavin. Na závětrných svazích by se podle zástupců horské služby mohly uvolnit deskové laviny z navátého sněhu po dodatečném zatížení.

Sezona nepokračuje pouze v Olomouckém, ale i sousedním Zlínském kraji, kde však podle dostupných údajů zůstává otevřené už pouze středisko ve Stupavě na Uherskohradišťsku. V provozu je tam jeden vlek a jedna sjezdovka, na níž leží 30 centimetrů sněhu. Zatímco dnes na svahu podle zástupkyně areálu Bohdany Orlové lyžovalo odhadem 200 lidí, v sobotu asi 150. „Už je to jarní lyžování, doznívání sezony. Dnes je počasí o něco lepší, občas vykoukne sluníčko, ale je chladno, fouká a je vysoká vlhkost. Včera (v sobotu) bylo hůř,“ řekla Orlová. V provozu bude středisko i v pondělí, v dalších dnech pak o jeho otevření provozovatelé rozhodnou na základě počasí.

Reklama

Doporučované