Hlavní obsah

Matrikáři v Olomouckém kraji registrují zvýšený zájem o termíny s dvojkami

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zvýšený zájem o svatby registrují matriky napříč Olomouckým krajem na začátku letošního roku na termíny s nezvyklým počtem dvojek - 22. 1. 2022 a 22. 2. 2022. Termíny si svatebčané na tyto dny rezervují dlouho dopředu.

Článek

Zatímco první termín vychází na tradiční sobotu, ve druhém případě zájemce neodrazuje ani všední den, kdy termín se šesti dvojkami v datu vychází na úterý.

Oba termíny lákají snoubence například na přerovském magistrátu. „V letošním roce jsme zaznamenali zvýšený zájem o termíny 22. 1. 2022 a 22. 2. 2022, i když obecně bývá nejvíce sňatků uzavřeno od dubna do září,“ potvrdila vedoucí matriky Marta Dostalová. Podle mluvčí radnice Lenky Chalupové jsou na 22. ledna dvě svatby již domluveny najisto, jedna je rezervovaná. „Na 22.2. je jedna na hotovo a dvě rezervovány, ale ještě se snoubenci stále ptají, tak to nemusí být konečná čísla,“ řekla mluvčí radnice.

Zájem snoubenců o nezvyklý počet dvojek v datu svatby registrují i na olomoucké radnici. „Na termín 22.ledna je nahlášeno pět svateb. Termín 22. února je limitován jarními prázdninami, takže vzhledem k dovoleným a nutnosti zajistit ostatní provoz jsou naše personální možnosti omezené. Nahlášeny jsou čtyři svatby,“ řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

První termíny na sňatky v letošním roce jsou v Prostějově podle mluvčí radnice Jany Gáborové obsazeny právě na 22.1.2022, kdy jsou zadány tři svatby. Zájem je i v Jeseníku. „Na magické datum 22.1. 2022 máme zatím ohlášeny dvě svatby a na 22. 2. 2022 jednu. Vše se ale ještě může změnit,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Musialová. V Šumperku naopak radnice registrují zájem o další datum se dvojkami, atraktivní je podle zdejších matrikářů sobota 12.2.2022, kdy jsou již naplánovány čtyři svatební obřady, řekla mluvčí radnice Soňa Singerová.

Počet svateb se loni v meziročním srovnání ve většině měst nepatrně zvýšil. V Šumperku hlásí 149 svateb oproti 144 svatbám z roku 2020. V olomouckém obvodě registrují loni 454 sňatků, o rok dříve to bylo 420 sňatků. Nárůst byl loni i v Přerově - v roce 2021 zajistilo město 143 obřadů, zatímco v roce 2020 jich bylo 125. „I když se vloni počty sňatků mírně navýšily, stále se nedají srovnat se situací třeba před 20 a více lety, kdy běžně v Přerově do manželství vstupovalo až 300 párů ročně,“ doplnila mluvčí radnice.

V Jeseníku v roce 2020 bylo uzavřeno 96 sňatků, loni to bylo 93 sňatků. O něco menší pokles registrují i v Prostějově, loni zde registrují 124 sňatků oproti 137 z předchozího roku.

Kromě tradičních míst na radnici volili často snoubenci i nezvyklá místa. Například v Přerově v parku Michalov bylo uzavřeno sedm manželství, na zahradě jedné z restaurací tři, ve sportovním areálu v Kozlovicích jedno a ve Věžkách také jedno. Dva páry se pak rozhodly pro sňatek ve Výklekách. „Neobvyklé místo pro začátek společného života si vybrali rovněž novomanželé, kteří chtěli oddat v altánku uprostřed rybníka v Tučíně,“ doplnila vedoucí tamní matriky Dostalová.

Reklama

Související témata:

Doporučované