Hlavní obsah

Moravská filharmonie vstoupí do Nového roku slavnostním operním galavečerem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Slavnostním operním galavečerem se chystá vstoupit do Nového roku Moravská filharmonie Olomouc (MFO). Koncert se uskuteční v sobotu odpoledne a filharmoniky povede jejich šéfdirigent Jakub Klecker.

Článek

Během ledna se chystá filharmonie svému publiku představit také výjimečného, cenami ověnčeného violoncellistu Danjula Ishizaku, zavítat hodlá i do oblasti jazzu a muzikálu a představí také koncert ve spolupráci s Janáčkovou akademií múzických umění. ČTK to řekl mluvčí MFO Miloš Adámek.

Slavnostní operní galakoncert začne v sobotu v 15:30. „Oblíbené árie ze Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Verdiho Traviaty či třeba operety Netopýr Johanna Strausse mladšího přednesou sopranistka a sólistka Národního divadla v Praze Jana Sibera a tenorista s širokou mezinárodní působností Aleš Briscein,“ uvedl Adámek.

V polovině ledna čeká posluchače ruská tematika - v úvodu koncertu 13. ledna zazní předehra k Pohádce Stanisława Moniuszka, skladatele polského původu, který se však narodil na území někdejšího carského Ruska a kterého s touto zemí pojily úzké profesní vztahy. „Posluchači se mohou těšit také na Violoncellový koncert č. 2 Dmitrije Kabalevského s německo-japonským sólistou Danjulem Ishizakou a Symfonii č. 2 Sergeje Rachmaninova. Moravskou filharmonii bude řídit její hlavní hostující dirigent Christian Knüsel,“ doplnil Miloš Adámek.

Filharmonie chystá v druhé polovině ledna také koncert pro milovníky jazzu a muzikálu, kdy se v Olomouci představí kvarteto zpěváků vystupujících pod názvem Bohemia Voice. Sálem Reduty se za doprovodu Moravské filharmonie pod vedením dirigenta Debašiše Čaudhrího (v anglickém přepisu Debashishe Chaudhuriho) ponesou melodie písní jako Memory, The Lady Is a Tramp, Summertime, How High the Moon nebo nejslavnějších čísel z West Side Story.

V dramaturgickém plánu má filharmonie 24. ledna vystoupení Komorního orchestru Moravské filharmonie v prostorách Klášterního Hradiska, na závěr měsíce chystá koncert, který je součástí nové spolupráce s Janáčkovou akademií múzických umění v Brně a jejími studenty. Podrobné informace k programu a vstupenkám jsou k dispozici na webových stránkách www.mfo.cz.

Reklama

Doporučované