Hlavní obsah

Moravské divadlo uvede dlouho očekávanou románovou kroniku Rok na vsi

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské divadlo v Olomouci uvede v pátek v premiéře výpravnou adaptaci románové kroniky bratří Mrštíků Rok na vsi. Projekt, ve kterém se představí všechny tři soubory divadla, byl kvůli pandemii koronaviru dvakrát odkládán.

Článek

V inscenaci se představí na šest desítek členů činohry, baletu i opery, divadlo ji původně připravovalo ke stému výročí české scény v Olomouci. Uvedena bude v režii Janky Ryšánek Schmiedtové, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

Podle ředitele divadla Davida Gerneše provázelo přípravu inscenací obrovské množství peripetií. „Inscenace měla být původně uvedena ke stému výročí české scény, měl to být pomyslný vrchol ukázky a síly tří souborů divadla - že umí tančit, zpívat a hrát,“ uvedl Gerneš. Do příprav však vstoupila pandemie, ale i onemocnění herců hlavních rolí; divadlo muselo přeobsadit například Miroslava Etzlera. „Hluboce se skláním před všemi kolegy, že se do toho dokázali znovu dostat. Věřím, že zážitek bude jedinečný,“ doplnil ředitel.

Podle šéfa olomoucké činohry Romana Vencla by byl Rok na vsi pro soubor činohry „neinscenovatelný“ bez zapojení ostatních souborů, a to vzhledem k obrovskému množství postav. „Sto let českého divadla v Olomouci jsme chtěli poctít klasikou. Rok na vsi se dosud v Moravském divadle nehrál, naposledy v Ostravě, Zlíně a v Národním divadle v Praze, odkud máme také dramatizaci textu od Miroslava Krobota,“ doplnil Vencl.

Podle režisérky má tato látka velkou sílu, lidskost a krásu. V režii se řídila právě Krobotovou dramatizací, chtěla tak vzdát poctu inscenační tradici Roku na vsi. „Jinak stavíme celý příběh od nuly, jak jsem si ho představovala já, některé postavy jinak interpretujeme, nevycházíme přesně podle románu, ale vytváříme inscenaci na základě adaptace,“ řekla novinářům režisérka.

Co do počtu účinkujících jde i pro režisérku o největší inscenaci. Doplnila však, že to nebylo tak složité, jak by se zdálo. „Jednotlivé situace jsou o pár lidech, choreografka Miřenka Čechová připravily veškeré davové scény, které jsme postupně implantovaly do toho děje. Divák se ale nemusí bát, že by to bylo nějak obřadně obrovské a že by se nevyznal v postavách, protože pan Krobot upravil ten materiál od bratrů Mrštíků tak, že je naprosto přehledný. Sledujeme genezi příběhů několika postav, které sice žily v minulosti, ale konflikty a problémy jsou současné i dnes,“ doplnila režisérka.

V hlavních rolích se představí například bývalý člen činohry Dušan Urban, který si zahraje roli Rybáře v alternaci s Janem Vlasem. V roli Rybářky se představí sólistka opery a operety Elena Gazdíková, na scéně se objeví také Vendula Nováková v roli Vrbčeny, Ivana Plíhalová či Pavel Hekela. Choreografie se ujala jedna z nejvýraznějších představitelek českého tanečního a fyzického divadla Miřenka Čechová. Hudbu zkomponoval básník a skladatel Ivan Acher, držitel Českého lva. Kostýmy navrhla oceňovaná výtvarnice a designérka Markéta Sládečková.

Reklama

Doporučované