Hlavní obsah

Na Moravu v Olomouci se vrátily výletní lodě, jezdit začaly také Ološlapy

Foto: www.oloslap.cz

Ološlap.

Reklama

Řeku Moravu v Olomouci začaly opět brázdit výletní lodě. Na poznávací i soukromé jízdy budou lodě Kordulka i Marie Terezie vyvážet turisty pravidelně v úseku na jihu města- Na původní trase se staví protipovodňová opatření.

Článek

iSvou sezonu rovněž zahájily Ološlapy, Olodvorek se otevře v druhé polovině května.

Pro Plavby Olomouc jde již o osmou sezonu v pořadí. „Vzhledem k tomu, že se ještě buduje náplavka, i letos budeme plout v přírodním úseku na jihu města. A opět nabídneme plavby pro veřejnost, školní výlety i pro soukromé účely, jakými jsou rozlučky se svobodou, oslavy, firemní akce a další. Zároveň pro naše návštěvníky chystáme jedno velké překvapení, které prozradíme na naší narozeninové oslavě na přelomu května a června,“ uvedl provozovatel Šimon Pelikán.

Lodě před stavbou protipovodňových opatření původně brázdily vody historickým kamenným korytem řeky Moravy mezi mosty Komenského a Masarykovou třídou směrem ke Klášternímu Hradisku, nyní trasa plavby vede od posezení u Vodníka přírodními meandry řeky Moravy pod dálniční most k ostrůvku a zpět k přístavišti. Nedílnou součástí plavby je průvodcovská činnost s výkladem o historii. Délka plavby je 45 minut.

Pelikán v Olomouci provozuje také netradiční turistické vozy Ološlap, které jsou poháněny silou lidských nohou. Mimo stálice v podobě Ološlapu Žánek se pasažéři mohou svézt nově i v motorovém Ološlapu Volkswagenu T1, který připomíná legendární automobil VW Transporter T1 z 50. a 60. let minulého století. Turistické vozítko je stejně jako jeho předchůdce Ološlap I poháněno silou nohou až třináctičlenné posádky, jíž v obtížných úsecích trasy či při úbytku sil vypomůže elektromotor.

Součástí trojice služeb završuje Olodvorek ve vnitrobloku na Dolním náměstí, který zahájí sezonu 20. května; nicméně již tento víkend se zde konají Tvarůžkové slavnosti. Podle Pelikána se Olodvorek stal nedílnou součástí kultury a života města Olomouce.

„Budeme pokračovat v produkci živé kultury, tedy v koncertech, přednáškách, vernisážích, divadelních projektech či filmových projekcích,“ doplnil provozovatel, který se v souvislosti s děním na Ukrajině rozhodl od 29. května nabídnout každé nedělní odpoledne prostory Olodvorku ke komunitnímu setkávání ukrajinské menšině. Veřejnost se do akce se symbolickým názvem Židle pro Ukrajinu může zapojit darem dřevěné židle. Ty si budou ukrajinští návštěvníci postupně malovat, zdobit a při návštěvách na té „své“ sedávat.

Reklama

Související témata:

Doporučované