Hlavní obsah

Obyvatele Litovle trápí zápach z cukrovaru. Problém má vyřešit čistírna vod

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zápach pocházející z kaliště místního cukrovaru již několik let znepříjemňuje život obyvatelům Litovle na Olomoucku, jejichž stížnosti s příchodem teplého počasí opět zesílily.

Článek

Majitelé cukrovaru chtějí v září zprovoznit novou čistírnu odpadních vod, která by měla problém s nepříjemným odérem z valné částí vyřešit. Na webu radnice to oznámil starosta Litovle Viktor Kohout.

„Loni díky nízkým teplotám a deštivému počasí byl problém oproti letošnímu jaru zanedbatelný. Nyní se ale stížnosti vrací v plné parádě, stejně jako tomu bylo v minulých letech. Není se čemu divit,“ uvedl Kohout. Vedení Litovelské cukrovarny v dubnu starostu informovalo o tom, že firma aktivovala protizápachová opatření, která však kvůli nízkým nočním teplotám neměla kýžený efekt. V květnu pak eliminaci zápachu z kaliště cukrovaru znemožnily letní teploty.

Kohout připomněl, že po mnohaleté intervenci radnice se majitelé Litovelské cukrovarny rozhodli investovat do výstavby vlastní čistírny odpadních vod, která je jediným účinným řešením. Stavba začala loni na konci léta. „Zprovozněna by měla být v průběhu (letošní řepné) kampaně, a problém by tak do budoucna měl být z větší části vyřešen,“ podotkl Kohout. Nová čistírna odpadních vod bude sloužit pouze cukrovaru, náklady na její vybudování nemají přesáhnout 50 milionů korun.

Litovelskou cukrovarnu vlastní několik podnikatelů. Firma v roce 2001 koupila majetek zkrachovalého Cukrovaru Litovel a obnovila výrobu cukru. V sezoně 2020/2021 vykoupila od zemědělců 293 400 tun cukrové řepy a vyrobila 36 000 tun cukru.

Reklama

Doporučované