Hlavní obsah

Odborníci testují na Hané robota, který sám zvládne obdělávat pole

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plečkování, přesné setí zemědělských plodin, kultivaci půdy, postřik rostlin i sečení travního a lučního porostu zvládne bez lidské pomoci víceúčelový zemědělský robot Cronos Quadro, který vyvinuli odborníci ze startupu Cronos.

Článek

Prototyp robotického zařízení postaveného na čtyřech kolech experti testují v polích u Litovle na Olomoucku. „Zemědělcům by měl pomoct nejen zvýšit efektivitu práce a ušetřit náklady na pěstování plodin, ale také vyřešit problém s dlouhodobým nedostatkem pracovní síly na trhu,“ řekl Tomáš Pospíchal ze společnosti Cronos.

Zemědělský robot Cronos Quadro, který dostal jméno po řeckém bohu sklizně, je podle Pospíchala konstruovaný jako víceúčelový nosič nářadí, který farmáři budou moci využít pro různé specializované úkony. Po nastavení základních parametrů a přepravení robota na požadované místo už nebude autonomní zemědělský stroj vyžadovat žádnou manuální obsluhu. „To by v důsledku mělo přispět k podstatnému snížení nároků na manuální pracovní sílu, které je v tuzemsku i většině ostatních evropských zemí dlouhodobě výrazný nedostatek,“ uvedl Pospíchal.

Robotický stroj je podle něj navržený především pro práci související s pěstováním zeleniny, výměnou zavěšeného nářadí ho ale bude možné rychle přestavět například na žací stroj nebo tahač nákladu. „Jde o první funkční prototyp stroje podobné konstrukce s technologií plně autonomního provozu a elektrickým pohonem vyvinutým na území České republiky,“ podotkl.

Prototyp zemědělského robota, který vypadá jako velká černá krabice postavená na čtyřech kolech, lze v těchto dnech zahlédnout v polích u Litovle. „Po úspěšném úvodním testování funkčnosti elektrického pohonu s připojeným nářadím pracují momentálně naši vývojáři na implementaci prvků pro autonomní řízení. Během léta proběhne rozsáhlý sběr dat získaných ze senzorů a kamer přímo v terénu, na podzim se pak počítá s vyhodnocením a finálními úpravami konstrukce, pohonu a řídicího systému. V plnohodnotném zkušebním provozu včetně autonomního řízení by stroj měl být na jaře příštího roku,“ řekl technologický ředitel českého startupu Cronos Jakub Kejduš.

Konstruktéři počítají s tím, že konečná podoba zemědělského robota se po vyhodnocení výsledků testování prototypu ještě může změnit. Zachován by měl ale zůstat základní princip víceúčelového autonomně řízeného stroje s pohonem všech čtyř kol a univerzálním podvozkem, na nějž bude možné uchytit různé typy standardního zemědělského nářadí. „Výhodou jsou také kompaktní rozměry rámu a relativně nízká hmotnost, která ve srovnání s konvenční zemědělskou technikou znamená podstatně nižší zatížení půdy a tím pádem šetrnější způsob jejího obhospodařování,“ dodal Pospíchal.

Reklama

Doporučované