Hlavní obsah

Olomoucká univerzita zrekonstruovala koleje 17. listopadu. Stálo to 62 milionů

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Především vyšší komfort nabízí olomouckým vysokoškolákům rozsáhlá rekonstrukce prostor vysokoškolských kolejí na třídě 17. listopadu. Stavební práce a modernizace interiérů stály přes 62 milionů korun.

Článek

Na kolejích je pro studenty zhruba 500 míst, řekli dnes novinářům zástupci univerzity. Kolej 17. listopadu patří do areálu Envelopa, v němž se mimo jiné nachází pětice vysokoškolských kolejí.

Zrekonstruovaná kolej nabízí dvoulůžkové a třílůžkové pokoje se společnou kuchyní a sociálním zařízením na patře. V prvním nadzemním podlaží je kolej spojovací chodbou propojena s menzou 17. listopadu a dalším objektem vysokoškolských kolejí UP. „Rekonstrukční práce v sobě nesou jak vnitřní opravy, tak stavební úpravy objektu kolejí,“ uvedl ředitel kolejí Libor Kolář. Ubytovací zařízení je podle něj také vymalované, nová je podlahová krytina.

Zásadní úpravu prodělaly také interiéry společných prostor, tedy studovna, společenská místnost a kuchyňky, které studentům poskytují vyšší míru komfortu. Během rekonstrukce se zvýšila i požární bezpečnost objektu. „V rámci rekonstrukce jsme řešili i přístavbu evakuačního výtahu… Má sedm stanic, venkovní vznikla ze stávajícího upraveného terénu, například pro potřebu přístupu imobilních studentů,“ doplnil ředitel kolejí.

Zrekonstruované koleje nabízejí i čtyři nové apartmány, které jsou nyní připraveny k ubytování zahraničních lektorů UP, vznikly v prostorách dosud nevyužité půdy sedmého nadzemního podlaží koleje.

Celková kapacita olomouckých vysokoškolských kolejí je asi 4800 lůžek, kapacity byly před zahájením akademického roku naplněny. Provozního řádu se již druhým rokem dotýká pandemie koronaviru - loni studenti koleje opustili po vládním nařízení v polovině října. Letos jsou koleje otevřené, studenti však musejí předkládat doklady o bezinfekčnosti.

Reklama

Doporučované