Hlavní obsah

Olomoucký soud otevře příští týden kauzu FAU s údajnými daňovými podvody

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucký krajský soud příští týden otevře rozsáhlou kauzu údajných daňových úniků za čtvrt miliardy korun. Obžalováno je v ní 16 lidí a dvě firmy.

Článek

V kauze figuruje opavská společnost FAU, která obchodovala s minerálními oleji a v důsledku činnosti státních úřadů skončila v konkurzu. Případ má soud nařízen od pondělí do pátku, jeho projednávání však potrvá měsíce.

Obžalobu podal státní zástupce Karel Studený letos na konci července. Kromě 16 lidí je obžalována také společnost FAU a Verami International Company, vyplývá z nařízeného jednání. Projednávání případu plánuje soudce i přes menší prostory jednacích síní v budově krajského soudu, řekla dnes ČTK pracovnice trestního oddělení.

Trestní stíhání policie zahájila v roce 2018. Obžalovaní podle obžaloby vytvořili v roce 2013 uměle řetězec firem, aby se vyhnuli zaplacení DPH z obchodu s pohonnými hmotami. Mezi stíhanými 16 fyzickými osobami a dvěma právnickými je také spolumajitel opavské firmy FAU Vojtěch Csabi, kterému žalobci obstavili během trestního řízení nemovitosti za desítky milionů korun. Ostravský krajský soud však v říjnu 2018 svým rozhodnutím jeho majetek odblokoval. Podle soudu státní zástupce nevysvětlil, proč finanční úřad nepožaduje škodu po firmě, ale po jejím majiteli.

Csabi prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola již dříve popřel, že by se dopustil něčeho nezákonného. Obžaloba byla podána pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v nejpřísnějším, třetím odstavci, kde je sazba pět až deset let.

Společnost FAU obchodovala s minerálními oleji, v důsledku kroků státních úřadů skončila v konkurzu. Státní úřady v srpnu a září 2016 vydaly na firmu zajišťovací příkazy za 343 milionů korun s odůvodněním, že se firma zapojila do karuselového podvodu s DPH. Zajišťovacím příkazem stát firmě zablokuje částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. NSS ale v roce 2019 dospěl k závěru, že celníci neměli pro tak velký zákrok dost silný důvod. Společnost následně uspěla u soudů s několika žalobami proti rozhodnutí a postupům finanční správy a celníků.

FAU vlastnila sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Na internetu se na konci srpna 2017 objevila nahrávka, na které Babiš o společnosti mimo jiné řekl, že „naši na FAU zaklekli“. Babiš následně odmítl, že by v době svého působení na ministerstvu financí zneužíval a úkoloval finanční a celní správu. Odmítl to i šéf finanční správy Martin Janeček.

Reklama

Doporučované