Hlavní obsah

Prázdninovou sezonu na hradě Šternberk otevře historický den a provazochodci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Netradičním způsobem otevře svou prázdninovou sezonu na začátku července hrad Šternberk na Olomoucku. Poprvé se se nad hlavami návštěvníky budou procházet provazochodci, své lano natáhnou nad prostory hradního parku.

Článek

Akce je součástí historického dne, který je naplánován na příští neděli. Hrad Šternberk se letos návštěvníkům otevřel po rozsáhlé rekonstrukci svého předhradí, každoročně jej navštíví až 18 tisíc lidí.

Historický den začne v dopoledních hodinách. „V prostorách hradního parku postaví své ležení historický soubor Kirri z Olomouce. Návštěvníci se mohou těšit na opravdu bohatý program. Připravené budou ukázky řemesel, historické soutěže a hry pro děti i dospělé, do kterých se mohou zapojit v průběhu celého dne. Na místě bude postavena historická zbrojnice, chybět nebudou ukázky střelby či lukostřelnice,“ uvedl mluvčí hradu Jan Gottwald.

Vrcholem zahájení prázdnin bude na hradě provazochodecké vystoupení. „Provazochodec Petr Polák a jeho přátelé připraví přímo na prostory hradního parku vysoké lano, na kterém předvedou návštěvníkům své dechberoucí umění. Vystoupení se odehraje v časech 11:15, 13:15 a 15:15,“ doplnil Gottwald. Dodal, že po celý den se uskuteční také prohlídky hradu s průvodci v historických kostýmech.

V exteriéru šternberského hradu si mohou zájemci prohlédnout také výstavu Oldřicha Vrány pod názvem Kamenný svět, který představí svůj soubor více než třiceti původních sochařských děl. Spontánní moravský tvůrce je neškoleným originálním sochařem a řezbářem, který řadu let tvoří komorní i rozměrná výtvarná díla v kameni na své zahradě v Jívové. „Jsou inspirována především bohatou zvířecí a ptačí říší, ale autor je také často okouzlen světem pohádek, mýtů a historie,“ doplnili zástupci hradu.

Hrad Šternberk na konci loňského roku dokončil tříletou rekonstrukci hradního návrší. Projekt s názvem Čas proměn hradního parku a podhradí získal dotaci 49 milionů korun, jeho cílem byla záchrana a obnova vybraných částí areálu, které byly v havarijním stavu. Rekonstrukcí prošel vstupní strážní domek, ve kterém bylo zřízeno návštěvnické centrum, ale i technická památka hradu, takzvaná ledovna, kde vzniklo sociální zařízení. Rekonstrukce se dočkal také hradní park, nechybí zde ani vyhlídková pergola a herní prvky.

Reklama

Doporučované