Hlavní obsah

Přerov by chtěl po pauze znovu vypravit cyklobusy, směrem na Bumbálku a Bouzov

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru by Přerov chtěl znovu vypravit pro milovníky cyklistiky pravidelné spoje cyklobusů.

Článek

Město nyní hledá ve výběrovém řízení dopravce, který by měl letos cyklobus zajišťovat, řekl dnes ČTK cyklokoordinátor z přerovské radnice Jiří Janalík. Cyklisty by měly spoje vyvážet znovu na horské sedlo Bumbálka na hranici se Slovenskem s návratem po cyklostezce Bečva a také do Bouzova na Olomoucku, odkud se mohou vracet po cyklostezce procházející Litovelským Pomoravím. Naposledy cyklobusy vyvezly na oblíbené trasy 500 zájemců.

„Cyklobus by měl podle všeho poprvé vyjet v sobotu 18. června a sezonu ukončí až v neděli 2. října. Bude jezdit celé léto a v září, vždy v sobotu a neděli. Dle zadávacích podmínek je požadavek města na provozování dvou linek, a sice na Bumbálku v Beskydech a Bouzov, obdobně jako tomu bylo před dvěma lety. Novinkou by měl být kapacitnější přívěs, který nově pojme až 40 jízdních kol,“ uvedl Janalík s tím, že bližší informace bude město znát v polovině května.

Cyklobus začal z Přerova jezdit v létě roku 2013, nejprve cyklisty vyvážel jen na Bumbálku. O spoj byl každoročně velký zájem a místa v něm byla několik týdnů dopředu obsazena. Mnozí cyklisté však trasu na Bumbálku absolvovali několikrát, to byl i důvod, proč organizátoři chtěli nabídku zpestřit a zařadili novou trasu na Bouzov. Předloni plánovali také cestu na Troják v Hostýnských vrších, už tehdy však spoje kvůli pandemii nevyjely. Z obdobného důvodu se spoje nepodařilo vypravit ani loni, a to kvůli nejasným podmínkám vzhledem k protiepidemickým opatřením.

Cyklobusy vyrážely od svého počátku z přerovského autobusového nádraží přes zastávku v Lipníku nad Bečvou. Při cestě na horské sedlo Bumbálka na hranici se Slovenskem se cyklisté vraceli po zhruba stokilometrové cyklostezce kolem řeky Bečvy. Na druhé trase z Bouzova na Olomoucku je čekala zpáteční sedmdesátikilometrová trasa přes Litovelské Pomoraví kolem řeky Moravy.

Reklama

Doporučované