Hlavní obsah

Přerov plánuje novou cyklostezku, propojí loděnici s Žerotínovým náměstím

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Stavbu plánuje město již na letošek, a to od července do listopadu, náklady činí 5,5 milionu korun. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Na zhruba polovinu nákladů chce získat město dotaci od kraje.

Článek

Projekt se týká nejen nové cyklostezky podél ulice Pod Valy, ale i úpravy chodníku. „V současné době jsou místa pro pěší po obou stranách. Nově bude od restaurace Katovna směrem k Žerotínovu náměstí chodník, zatímco na opačné straně povede od lávky přes Bečvu až ke křižovatce ulic Kozlovská-Šrobárova společná stezka pro cyklisty a chodce,“ popsala Petra Hirschová z oddělení investic přerovského magistrátu.

Chodník má být po výstavbě dlouhý 130 metrů a široký 2,5 až 3,2 metru, společná stezka má být o délce 270 metrů a šířce 3,25 metru. „Stezka bude vydlážděna zámkovou dlažbou. A musí samozřejmě splňovat podmínky bezbariérovosti, takže nebudou chybět varovné pásy pro nevidomé. Vše bude plynule navazovat až k vydlážděnému úseku vedoucímu k Žerotínovu náměstí,“ doplnila vedoucí investic města Ivana Pinkasová.

Součástí stavby jsou i nová oplocená kontejnerová stání a výměna nynějšího veřejného osvětlení. „Po dobu stavby budou muset ovšem majitelé aut především z blízkých panelových domů počítat s tím, že zčásti bude zabráno parkoviště u kašny,“ doplnila náměstkyně primátora Hana Mazochová.

Za posledních 18 let bylo v Přerově podle mluvčí radnice vybudováno 25 kilometrů tras pro cyklisty a další se staví či chystají. V současné době se pracuje například na stezce v centru města, která vede přes Palackého ulici až k budově Gymnázia Jakuba Škody; stát bude 13,5 milionu korun. Na propojení cyklostezkou čeká i trasa Velká Dlážka a Hranická, na kterou je již vypsáno výběrové řízení s předpokládanou cenou 14,6 milionu korun. Město také připravuje stezku, která propojí ulici Šířava, Svisle a R. Stokláskové. Tato stavba si vyžádá náklady ve výši asi 17 milionů korun, doplnila mluvčí města.

Reklama

Doporučované