Hlavní obsah

Přerov se opět pokusí o Kytarový rekord, hráči se sejdou na hradbách

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Přerov se znovu pokusí pokořit svůj Kytarový rekord v počtu hráčů na jednom místě. Vyhlášená akce se po dvou letech vrací do původního termínu, uskuteční se 1. května na hradbách.

Článek

Kytarová exhibice se letos uskuteční pošesté, dosavadní rekord čítá 143 hráčů. Kromě setkání nabídne akce účastníkům i možnost společného hraní, v plánu je šest tuzemských i zahraničních skladeb.

Rekordní počet 143 kytaristů se sešel pod hradbami v Přerově naposledy 1. května 2019, tehdy hráči dvojnásobně překonali dosavadní maximum z předchozího roku. Další ročníky již poznamenala pandemie koronaviru a navíc se různě posouvaly v termínech podle opatření, tradice se však nepřerušila. „Po dvou covidových letech, kdy jsme se pokoušeli o takzvané covidrekordy, se vracíme do původního osvědčeného termínu. Připojujeme se touto akcí k dalším kytarovým rekordům po celé Evropě, hlavně v polské Wroclavi, ale i v jiných městech jako například v Madridu nebo v Berlíně,“ uvedl pořadatel akce Pavel Ondrůj.

Akce je podle pořadatelů určena hlavně pro kytaristy, ale přidat se mohou i hráči na jakékoli strunné nástroje. V předchozích setkáních tak na hradbách nechyběly například i akustické kytary, elektrické kytary, baskytary, ale i ukulele. Kytarový rekord každoročně láká na toto místo hráče napříč věkovými kategoriemi, sjíždějí se sem hudebníci z celé Moravy.

Zájemci, kteří se chtějí účastnit rekordu, se mohou hlásit na adrese www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou akordy, noty a tabulatury plánovaných skladeb, které na hradbách zazní. Letošní výběr písní, stejně jako i v předchozích letech, nabídne žánrovou pestrost, a to jak od zahraničních, tak i domácích interpretů. Připraveno je šest skladeb, chybět mezi nimi nebude například Hey Joe od Jimiho Hendrixe, Soldier Of Fortune od Deep Purple, ale i tradiční All You Need Is Love a letos i symbolická Válka je vůl od Synkopy 61. „Z šesti písniček stačí, když se účastník naučí alespoň jednu písničku,“ doplnil pořadatel akce.

Bezprostředně po shromáždění vystoupí na hradbách anglický hudebník, skladatel a zpěvák Matt Woosey, který hraje na akustickou kytaru, elektrickou kytaru i bicí. Na českém turné ho doprovodí kapela The Bladderstones.

Přerov je podle pořadatelů jediným městem na Moravě, kde se akce tohoto druhu koná. Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku. Kytarovou exhibici pořádá každoročně Nadační fond Blues nad Bečvou.

Reklama

Související témata:

Doporučované