Hlavní obsah

Přerov si připomíná 430 let narození J. A. Komenského, vypisuje soutěž

Ilustrační foto.

Reklama

Prostřednictvím výtvarné i literární soutěže se rozhodla přerovská radnice připomenout nadcházející výročí 430 let od narození Jana Amose Komenského, které připadá na 28. března.

Článek

Soutěž je vyhlášena ve třech kategoriích a oslovuje lidi napříč generacemi, od dětí předškolního věku až po seniory. „Pojítkem jejich práce je právě škola a osobnost Komenského, Učitele národů, který byl s Přerovem spjat, neboť ve městě žil a učil. Soutěžní práce je možno přihlašovat od 1. února do 1. dubna,“ sdělila mluvčí radnice Lenka Chalupová.

„Výtvarná soutěž je určena pro děti z mateřských škol a prvního stupně základních škol, pro které je společné téma: Čím chci být, až budu dospělý… Děti mohou jakoukoliv formou ztvárnit své vysněné povolání - kde by chtěly pracovat, až jednou opustí školní lavice,“ uvedl náměstek primátora Petr Kouba.

Literární soutěž pro žáky 2. stupně základních škol a studenty středních škol by měla účastníky vyslat do říše jejich fantazie. Její téma zní Píše se rok 2022 a Jan Amos Komenský přijíždí do Přerova… Forma literárního zpracování může být libovolná, doplnili zástupci města. Poslední kategorií je literární soutěž pro všechny od 18 let a nese téma: Moje vzpomínky na školní léta, na učitele, spolužáky, radosti, strasti i trapasy, které mě potkaly při studiu. Více informací najdou zájemci na www.prerov.eu. Odborná porota v dubnu vybere a ocení věcnými cenami tři práce z každé kategorie. Nejlepší z nich budou následně zveřejněny i na webových stránkách města, dodala mluvčí radnice.

Myslitel, filozof, spisovatel a pedagog Jan Amos Komenský je s Přerovem spjat v mnoha ohledech, připomíná to i Muzeum Komenského, které nese jeho jméno a prezentuje jeho práci i myšlenky. Komenský nejprve v letech 1608 až 1611 studoval v Přerově na latinské bratrské škole, po vysokoškolských studiích v Německu se do Přerova vrátil a stal se rektorem zdejší školy. S městem byl spojený i jeho osobní život, oženil se tu se svou první ženou Magdalenou Vizovskou.

Reklama

Související témata:

Doporučované