Hlavní obsah

Prostějov bude příští rok hospodařit s více penězi než letos

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prostějovská radnice bude příští rok hospodařit s příjmy 1,001 miliardy korun a výdaji 1,155 miliardy korun. Rozdíl 154 milionů korun pokryje město z finanční rezervy. Návrh rozpočtu na rok 2022 schválilo zastupitelstvo.

Článek

Příjmy a výdaje Prostějova mají být příští rok vyšší než ve schváleném rozpočtu na letošní rok, který počítal s příjmy necelých 908 milionů korun a výdaji 998 milionů korun.

Radnice při přípravě příjmové stránky rozpočtu na rok 2022 vycházela ze srpnové makroekonomické predikce České národní banky, která počítá s meziročním růstem HDP o 4,1 procenta. Autoři návrhu rozpočtu přihlédli také k predikci ministerstva financí. Daňové příjmy v rozpočtu činí 778 milionů korun, nedaňové příjmy 138 milionů korun a dotace 84 milionů korun. Většinu výdajů Prostějova příští rok tvoří neinvestiční výdaje, na které ve schváleném rozpočtu připadá 865,485 milionu korun. Na investice je vyčleněno 289 milionů korun.

Někteří opoziční zastupitelé dnes upozornili, že návrh rozpočtu je postaven na kombinaci optimistického odhadu růstu tuzemské ekonomiky a pesimistické prognózy vývoje inflace, která při očekávaném růstu zvýší výdaje města. Skutečné příjmy a výdaje se tak mohou od schváleného návrhu rozpočtu Prostějova výrazně lišit. Podle zastupitele Františka Švece z opoziční Změny pro Prostějov by radnice měla na větší investice nejdříve penze našetřit a finanční rezervy nepoužívat v takové míře. „Rezervy se tak blíží k nule,“ upozornil.

Primátor František Jura (ANO) oponoval, že odhad příjmů rozpočtu na rok 2022 je konzervativní. Město by díky tomu mohlo ve skutečnosti získat na daňových výnosech nejméně o 100 milionů korun více. Na konci roku by se při započtení nynější dvacetimilionové rezervy měl zůstatek pohybovat na úrovni 120 až 150 milionů korun. Nové vedení Prostějova, které vzejde z podzimních voleb, tak podle Jury bude mít k dispozici dostatečnou finanční rezervu.

Hospodaření Prostějova loni navzdory pandemii koronaviru skončilo přebytkem 174,59 milionu korun. Město původně očekávalo ztrátu 89,99 milionu korun, avšak díky úsporám na straně výdajů a vyšším příjmům jeho hospodaření nakonec skončilo v kladných číslech. Schválený rozpočet Prostějova na loňský rok byl postaven na výdajích 1,106 miliardy korun, které o 69 milionů korun převyšovaly očekávané příjmy města.

Reklama

Související témata:

Doporučované